Foto: Shutterstock

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret privātpersonu par uzkūdīšanu uz kukuļdošanu lielā apmērā, kā arī kukuļos dotās naudas piesavināšanos, portālu "Delfi" informēja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Kriminālprocess sākts 2013.gadā, un KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecinot, ka privātpersona radījusi priekšstatu par Valsts ieņēmuma dienesta (VID) amatpersonas gatavību par prettiesisku atlīdzību nodrošināt labvēlīgu lēmumu pieņemšanu. 

Līdz ar to privātpersona pamudinājusi ar viņas starpniecību ilgstošā laika posmā dot kukuļus valsts amatpersonai, kura ieņēmusi atbildīgu amatu VID. Kukuļdošanas mērķis bijis nodrošināt, lai VID amatpersona kukuļdevēju interesēs veiktu prettiesiskas darbības saistībā ar pārmaksātā PVN atmaksu.

Izmeklēšanā KNAB izmeklētājs noskaidrojis, ka privātpersona pēc kukuļu kopumā 164 626 eiro apmērā saņemšanas tos piesavinājās un VID amatpersonai nenodeva.

KNAB izmeklētājs rosina sākt kriminālvajāšanu pret privātpersonu par kukuļa piesavināšanos un uzkūdīšanu uz kukuļdošanu lielā apmērā. 

Par kukuļa piesavināšanos vainīgo var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Savukārt par uzkūdīšanu uz kukuļdošanu lielā apmērā Krimināllikumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

KNAB aicina iedzīvotājus un uzņēmējus, kuru rīcībā ir ziņas par prettiesiskas labumu pieprasīšanas gadījumiem, sniegt šo informāciju KNAB Ziņojumu centrā. Informācija sniedzama, zvanot pa bezmaksas uzticības tālruni 80002070.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!