Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis prokuratūru par koruptīvām darbībām sākt kriminālvajāšanu pret diviem muitniekiem un vairākām privātpersonām.

Kā informēja KNAB, kriminālprocess tika sākts 2013.gadā. Sākotnēji par aizdomās turēto kukuļa pieprasīšanā un pieņemšanā tika atzīta viena Muitas kriminālpārvaldes (tagad Muitas policijas pārvalde) amatpersona, bet otra tika atzīta par aizdomās turēto kukuļņemšanas atbalstīšanā.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka Valsts ieņēmumu dienesta amatpersona, iesaistot starpniekus, ir pieprasījusi 4000 eiro un pieņēmusi kukuli 3000 eiro apmērā.

Veicot turpmākās izmeklēšanas darbības un iegūstot jaunus pierādījumus, noskaidrots, ka viena no amatpersonām ar divu privātpersonu atbalstu vēl septiņos gadījumos pieprasīja kukuļus saistībā ar labvēlīga lēmuma pieņemšanu Muitas kriminālpārvaldes lietvedībā esošajos kriminālprocesos gan no Latvijas pilsoņiem, gan kaimiņvalstu pilsoņiem, bet tos nav saņēmusi no viņa gribas neatkarīgu iemeslu dēļ.

Pieprasīto kukuļu apmērs svārstījās no 1400 eiro līdz 10 000 eiro.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka amatpersona informāciju par VID Muitas kriminālpārvaldes lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem nodeva starpniekiem, kuri kriminālprocesā iesaistītajām personām piedāvājuši apmaiņā pret prettiesisku labumu nodrošināt labvēlīga lēmuma pieņemšanu kriminālprocesos.

KNAB izmeklētājs rosina sākt kriminālvajāšanu pret sešām personām. Vienu Muitas kriminālpārvaldes amatpersonu lūgts apsūdzēt par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu un septiņos gadījumos par kukuļņemšanas mēģinājumu.

Otru VID amatpersonu lūgts apsūdzēt par kukuļņemšanas atbalstīšanu. Savukārt divas personas rosināts saukt pie kriminālatbildības par kukuļņemšanas atbalstīšanu un septiņos gadījumos - par kukuļņemšanas mēģinājuma atbalstīšanu, bet vēl divas personas - par kukuļdošanu.

Aizdomās turētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!