Foto: Shutterstock

Diviem no trim krimināllietā par naudas izkrāpšanu no Valsts policijas (VP) budžeta apsūdzētajiem policistiem Daugavpils tiesa piespriedusi naudas sodu, trešo - attaisnojusi, informēja tiesā.

Bijušo Daugavpils Jaunbūves policijas iecirkņa inspektoru Dautu Barkinu tiesa atzinusi par vainīgu svešas mantas iegūšanā ar viltu un izmantojot viltotu dokumentu un piemērojusi viņam naudas sodu 23 minimālo mēnešalgu apmērā - 8280 eiro.

Bijušo Latgales reģiona policijas pārvaldes Personāla vadības nodaļas priekšnieku Gunāru Zvīguli tiesa atzinusi par vainīgu ļaunprātīgā valsts amatpersona dienesta stāvokļa izmantošanā un tīšu darbību izdarīšanā, atbalstot svešas mantas iegūšanu ar viltu, kā rezultātā radīts būtisks kaitējums valsts varai, un piemērojusi viņam naudas sodu 20 minimālo mēnešalgu apmērā - 7200 eiro.

Barkinam un Zvīgulim solidāri valstij VP personā būs jāatmaksā arī 13 414 eiro materiālā kaitējuma kompensācija.

Trešo apsūdzēto, bijušo Jaunbūves policijas iecirkņa priekšnieku Māri Nikolajenko tiesa attaisnojusi.

Pilns spriedums šajā lietā būs pieejams no 1.jūnija.

Prokurore apsūdzētajam Nikolajenko bija pieprasījusi piemērot 3960 eiro, Zvīgulim - 7200 eiro, bet Barkinam - 9360 eiro naudas sodu.

Par cietušo kriminālprocesā atzīta VP. Materiālā kaitējuma kompensācija kriminālprocesā pieteikta 9428 latu (13 415 eiro) apmērā, kas prokurora ieskatā ir pamatota.

Jau ziņots, ka lietu izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Tā pierādījumi liecina, ka divas atbildīgās policijas amatpersonas, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, pieļāvušas situāciju, ka 2010.gada oktobrī dienestā pieņemtā amatpersona nav strādājusi policijas iecirknī un nav veikusi savus amata aprakstā paredzētos pienākumus, bet ir saņēmusi atalgojumu.

Faktiski ilgstošā laika posmā policijas iecirknī aizņemta vakanta amata vieta, darba slodze sadalīta uz pārējām policijas iecirkņa amatpersonām, tādējādi apgrūtinot policijas iecirkņa pilnvērtīgu darbu un radot ievērojamu kaitējumu VP prestižam.

KNAB uzskata, ka VP reģiona pārvaldes Personāla vadības nodaļas vadītājs un iecirkņa priekšnieks, izmantojot dienesta stāvokli, ar savām darbībām ir veicinājuši un atbalstījuši finanšu līdzekļu izkrāpšanu no VP budžeta 9428 latu (13 415 eiro) apmērā.

Turklāt pirmstiesas izmeklēšanas laikā atklāts, ka persona tikusi pieņemta darbā VP, izmantojot viltotu valsts valodas prasmes apliecību.

Visi trīs policisti no amata atvaļināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!