Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde 2.jūnijā Ludzā aizturējusi sešas personas par 32 760 800 kontrabandas cigarešu nelikumīgu ievešanu no Krievijas, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Vērienīgais atklājums ir lielākā Muitas policijas pārvaldes pastāvēšanas laikā vienā reizē aizturētā kontrabandas cigarešu krava, savukārt valstij novērstais kaitējums esot lēšams gandrīz piecu miljonu eiro apmērā.

Dienests saistībā ar pārtverto kravu sācis kriminālprocesu, kurā aizturēti trīs muitas darbinieki, viens robežsardzes darbinieks un divi šoferi.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 190.panta 3.daļas – par kontrabandu organizētā grupā vai lielā apmērā. Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 11 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Pārbaudot operatīvo informāciju, VID Muitas policijas pārvaldes amatpersonas uz Terehovas-Ludzas ceļa apturējušas divas automašīnas-kravas vilcējus. Transportlīdzekļos VID darbinieki bez jebkādas piesegkravas atraduši 18 578 800 cigaretes "Premjer", 2 869 800 cigaretes "NZ Gold" un 1 910 000 cigaretes "Fest" ar Baltkrievijas akcīzes markām, kā arī 2 968 200 cigaretes "Bayron White", 5 796 000 cigaretes "Bayron" un 638 000 cigaretes "Kiss" ar Krievijas akcīzes preču markām.

Kā noskaidrojis VID, automašīnas tajā pašā dienā it kā tukšas, bez kravas bija iebraukušas no Krievijas Latvijā caur Terehovas muitas kontroles punktu. Automašīnu vadītāji VID amatpersonām uzrādījuši tranzīta kravas pavaddokumentus. Pārbaudot datus, VID atklājis, deklarācijas ar šādiem numuriem, datumu un kravu nav formētas un pavaddokumenti ir viltoti.

2.jūnijā VID Muitas policijas pārvalde sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 190.panta 3.daļas par 32 760 800 cigarešu pārvietošanu Latvijas muitas teritorijā no Krievijas caur muitas kontroles punktu "Terehova" divās kravas mašīnu puspiekabēs.

Visas sešas aizturētās personas atzītas par aizdomās turētām, un tām tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. VID norāda, ka muitas un robežsardzes amatpersonām, kuras tiek turētas aizdomās par noziegumu, pildot amata pienākumus muitas kontroles punktā "Terehova", piemērots noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Izmeklēšanas interesēs VID norāda, ka plašāku informāciju patlaban nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!