Foto: Shutterstock

Tieslietu ministrija (TM) lūdz tiesu ministrijas naudas trūkuma dēļ atlikt sprieduma izpildi, un vēl neizmaksāt pensionārei Natālijai Inglai kompensāciju par viņai nodarītu morālo kaitējumu kļūdaini un nesamērīgi ilgi izmeklētas krimināllietas dēļ, kurā viņa beigu beigās attaisnota apsūdzībās par vidēji smagu miesas bojājumu nodarīšanu citai pensijas vecuma kundzei, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

TM neesot naudas, lai izmaksātu sirmajai kundzei pāris tūkstošu eiro kompensāciju par ciešanām astoņu gadu garumā. Astoņus gadus prokuratūra izmeklēja un tiesa tiesāja Inglu par it kā vidēji smagu miesas bojājumu tīšu nodarīšanu citai pensionārei - Dominikai Komarovai. 2003. gada aprīlī pēc Komarovas iesnieguma Daugavpils policija pret Inglu ierosināja kriminālprocesu -  Ingla it kā strīda laikā pagrūdusi Komarovu, kura salauzusi roku. Maijā krimināllieta nosūtīta kriminālvajāšanai uz prokuratūru un Inglai celta apsūdzība par tīša vidēja smaguma miesas bojājuma izdarīšanu.

Sākotnēji Inglas advokāte Daugavpils prokuratūras prokurorei iesniedza pieteikumu par krimināllietas izbeigšanu noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ, bet prokuratūra lūgumu noraidīja, un krimināllieta tika nosūtīta iztiesāšanai Daugavpils pilsētas tiesai. No 2003. gada oktobra līdz 2009. gada 19. februārim krimināllietu tiesāja 20 tiesas sēdēs, līdz tiesa pensionāri atzina par vainīgu, tomēr atbrīvojot no soda. Pensionāre iesniedza apelācijas sūdzību.

Pēc tās izskatīšanas Latgales apgabaltiesa, konstatējot Kriminālprocesa likuma pārkāpumus, notiesājošo spriedumu atcēla un krimināllietu nodeva atpakaļ atkārtotai izskatīšanai Daugavpils tiesai. 2011. gada janvārī prokurors Dzintars Zaikovskis paziņoja, ka atsakās no apsūdzības, jo "apsūdzība nav apstiprinājusies" un "cietušajai nav konstatēti miesas bojājumi".

Pēc tam Ingla vērsās tiesā pret valsti, pieprasot morālu kompensāciju. "Lietas iztiesāšanas laikā "cietusī" nomira, sakarā ar ko man nav iespējams pieprasīt no viņas atvainošanos un atlīdzinājumu par man nodarītajām ciešanām, tāpat nav iespējams viņu saukt pie likumā noteiktās atbildības par nepatiesa iesnieguma iesniegšanu nolūkā uzsākt kriminālprocesu. Ja lietas iztiesāšana būtu notikusi saprātīgā termiņā un lieta jau no paša sākuma būtu bijusi izmeklēta un iztiesāta objektīvi, šāda iespēja man būtu bijusi,"  civilprasībā pret valsti uzsvēra Ingla.

Rīgas Centra rajona tiesa Inglas prasību apmierināja daļēji, piedzenot no TM atlīdzību par morālo kaitējumu 2073 eiro. Tiesa arī noteica termiņu sprieduma labprātīgai izpildei - desmit dienas no sprieduma spēkā stāšanās dienas. Spriedums stājās spēkā šā gada jūlijā, tātad tas labprātīgi TM bija jāizpilda līdz 20. jūlijam.

TM gan vērsās Rīgas apgabaltiesā, lai sprieduma izpildi atliktu, kā iemeslu šim lūgumam minot valsts budžeta situāciju un budžeta programmu "Zaudējumu atlīdzība nepamatoti aizturētajām, arestētajām un notiesātajām personām", kurā nav tik daudz līdzekļu, lai pietiktu kompensācijas izmaksai. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!