Foto: F64
Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") tā saucamajā oligarhu lietā piemērots aizdomā turētā statuss, vēsta LTV raidījumā "Dienas ziņas".

No pienākumu pildīšanas atstādinātais Ventspils mērs Lembergs apstiprināja, ka pagājušajā nedēļā KNAB viņu atzinis par aizdomās turēto. Savu vainu viņš noliedz.

Politiķi tur aizdomās par tirgošanos ar ietekmi.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB)ne apstiprina, ne noliedz raidījuma rīcībā esošo informāciju.

Pēc LTV raidījuma "Panorāma" rīcībā esošajām ziņām, KNAB tolaik secinājis, ka Lembergs tirgojies par atbalstu Andra Amerika kļūšanai par Rīgas brīvostas valdes locekli.

KNAB uzskatīja, ka sākotnēji Lembergs vēlējies, lai apmaiņā pret ZZS pārstāvja Viestura Silenieka balsojumu par Ameriku, no amata tiktu noņemts ilggadējais brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Taču šī prasība nav atbalstīta, un tā vietā Lembergs pēcāk pieprasījis, lai Rīgas brīvosta slēgtu reklāmas līgumu ar SIA "Mediju nams".

KNAB sākotnēji šo rīcību tulkoja kā kukuļošanas organizēšanu. Taču tagad Lemberga iespējamais noziegums klasificēts kā tirgošanās ar ietekmi.

Lembergam aizdomās turētā statuss par tirgošanos ar ietekmi piemērots pagājušajā nedēļā, liecina LTV rīcībā esošā informācija.

Krimināllikums par tirgošanos ar ietekmi paredz sodu līdz pieciem gadiem cietumā.

Vēstīts, ka Politiķis Ainārs Šlesers otrdien, 11. augustā, žurnālistiem paziņoja, ka viņam oligarhu lietā ir piemērots aizdomās turētā statuss. Šlesers neatklāja, pēc kādiem Krimināllikuma pantiem 5. augustā viņam šāds statuss piemērots, taču "skaļie" panti esot pazuduši. 

Kā ziņots, tā dēvētā oligarhu lieta tika ierosināta 2011.gada maijā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Sākotnēji lietā bija iesaistītas un tiesiskais statuss piemērots 11 personām. KNAB veica kratīšanas vairākās vietās Latvijā, tostarp ietekmīgu politiķu īpašumos - Aivara Lemberga Puzes īpašumā, Rīgas domē un brīvostas pārvaldē, Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimenei piederošās SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) telpās un citos uzņēmumos.

Kratīšanas notikušas arī laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" izdevēja SIA "Mediju nams" telpās, kā arī toreizējā AS "Diena" kontrolpaketes īpašnieka Viestura Koziola kabinetā.

Tāpat KNAB vērsās Saeimā ar lūgumu dot atļauju veikt kratīšanu toreizējā deputāta Šlesera dzīvesvietā, tomēr Saeima atļauju kratīšanai nedeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!