Foto: LETA
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Rīgas reģionālā centra vadītāju Semionu Štrihu un NMPD vadītāja Armandu Ploriņu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tur aizdomās par dienesta stāvokļa tīšu ļaunprātīgu izmantošanu, kā arī bezdarbību, kas radījusi gandrīz 1,3 miljonu eiro lielu kaitējumu valstij, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Jau ziņots, ka KNAB sācis izmeklēt ātrās palīdzības automašīnas nomu no privātas kompānijas saistībā ar 2010. gada pavasarī noslēgto līgumu. "Nekā Personīga" vēstī, ka kratīšanu KNAB operatīvie darbinieki šonedēļ veikuši ne tikai valsts dienestā, bet arī pie otras līgumslēdzēja puses - Adigjozalam Mamedovam piederošās firmas telpās. Ploriņu KNAB atzinis par aizdomās turēto un viņam aizliegts veikt profesionālos pienākumus. Tāds pats drošības līdzeklis piemērots arī Rīgas reģionālā centra vadītājam Štriham. Tāpat Ploriņam un Štriham aizliegts izbraukt no valsts un tikties ar Mamedova kompānijas cilvēkiem - Adigjozalu Mamedovu, viņa dēlu Eldanizu, Orlando Rozenu un Uldi Villeru.

NMPD Rīgas reģionālā centra vadītāja pienākumu izpildītāja Sarmīte Villere raidījumam apstiprinājusi, ka Štrihs uz darbu nākt nevar, taču centrs turpina darbu. "Viņam ir noteikts aizliegums ieņemt amatu, un mēs tā kā pie tā pieturamies. Viss ir darba kārtībā, dzīve jau tāpēc neapstājas," sacījusi Štriha aizvietotāja.

KNAB darbinieki otrdien kratīšanu veikuši arī Ploriņa un Štriha vietnieču kabinetos. Dienesta vadītāja vietniece administratīvajos jautājumos Ilze Binovska raidījumam apstiprinājusi, ka KNAB viesojies arī viņas kabinetā, taču, vaicāta, ko tieši biroja darbiniekiem meklējuši, viņa norādījusi, ka "šīs ziņas nedrīkst sniegt". Vienlaikus viņa norādījusi, ka nekāds drošības līdzeklis viņai nav piemērots.

KNAB kratīšanu veicis arī Štriha vietnieces Ieviņas Alkas darba kabinetā. Raidījums skaidro, ka tieši viņas paraksts esot uz līguma ar Mamedova kompāniju, jo Štrihs tolaik esot bijis atvaļinājumā. Alka raidījumam skaidro, ka nevar iedomāties situāciju, kurā līgumu neparaksta. "Atklāti sakot, es tādu situāciju nevaru iedomāties. Mamedova kungs it kā mutiski bija solījis, ka neatstās Rīgu un tās reģionu bez medicīniskās palīdzības, ka meklēs risinājumus. Un šie risinājumi visi bija saistīti ar Mūrnieces kundzi par tarifu palielināšanu, solot ar tiesu darbiem. Un, ja pat Tieslietu ministrija saka, ka šie līgumi ir slēdzami, kā es varu neslēgt?" raidījumam stāstījusi Alka.

2010. gada pavasarī beidzās līgums ar Mamedova vadīto firmu par ātrās palīdzības automašīnu nomu Rīgā. Turpmākas sadarbības izdevīgumu ar šo kompāniju skaļi apšaubīja. Kritiķu vidū bijusi arī veselības ministres pienākumu izpildītāja Linda Mūrniece (V), notikumus rekonstruē raidījums. Tomēr pēdējā brīdī Mūrniece izdevusi rīkojumu dienestam slēgt līgumu ar Mamedovu.

Piecos gados valsts privātfirmai samaksājusi ap 42 miljonus eiro, ļaujot tai nopelnīt 10 miljonus, norāda "Nekā Personīga" Bijusī politiķe raidījumam nav vēlējusies sīkāk komentēt savu lēmumu. KNAB viņai paskaidrojumus neesot prasījis. Izmeklēšanā tiesībsargi nav vērsušies arī pie otras tā laika augstākās ministrijas amatpersonas - bijušā valsts sekretāra Rinalda Muciņa. Viņš raidījumam norādījis, ka "mēs nekad neuzzinājām cenu pret ko salīdzināt".

"2010. gadā ir ierobežota konkurence un faktiski tikai viens pretendents varēja pieteikties. Un toreiz bija prasība, ka mašīnām jābūt kārtībā un jau reģistrētām Latvijā. Toreiz to varēja izpildīt tikai viens pretendents," atceras Muciņš.

Atsaucoties uz TV3, raidījums norāda, ka KNAB izmeklēšana saistīta gan ar 2010. gada 29. aprīļa vienošanās apstākļiem, gan labvēlības izrādīšanu privātfirmai līguma darbības laikā. Štrihu un Ploriņu KNAB turot aizdomās par vairākkārtējiem šī līguma grozījumiem, ar kuriem radīts kaitējums valsts interesēm. Tā, piemēram, Štrihs papildus organizējis sanitāra pakalpojumu iepirkumu, zinot, ka par identiskiem pakalpojumiem jau vienreiz samaksāts. Tāpat līgums paredzēja ievērojamu atlaidi mašīnām, kas vecākas par septiņiem gadiem. Neviena no Rīgā kursējošām Mamedova ātrajām palīdzībām neesot bijusi tikko no rūpnīcas, bet valsts par tām maksājusi kā par jaunām. Abās epizodēs pretimnākšana Mamedovam no valsts kabatas izmaksājusi vairāk nekā vienu miljonu eiro, proti, 1 268 062 eiro, ziņo raidījums.

Savukārt Štrihs noraida, ka nepienācīgi būtu pildījis amatpersonas pienākumus. "Man nav pamata domāt, ka kaut kas būtu nepareizi. Ja augstāk stāvošie vai KNAB, vai citas instances uzskata, ka vajag pārbaudīt, lai pārbauda. Iebildumu nav," sacījis Štrihs.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) izmeklēšanu neuzskata par novēlotu. "Ploriņam es darbu biju uzteicis. 14. septembrī būtu bijusi viņa pēdējā darba diena. Es domāju – KNAB atnāca pie viņa, kā pie amatpersonas. Ja viņš vairs nebūtu amatpersona, tad tas būtu novēloti. Citiem vārdiem, es gribu teikt ka KNAB atnāca savlaicīgi," sacījis ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!