Foto: DELFI

Valsts policijas (VP) Kriminālizmeklēšanas pārvaldes darbinieki pabeiguši izmeklēšanu apjomīgā ātro kredītu izkrāpšanas lietā un lūdz sākt kriminālvajāšanu pret piecām personām, portālu "Delfi" informēja policijā.

Lietas materiāli liecinot, ka personas divu gados izkrāpušas 126 ātros kredītus.

Likumsargi norāda, ka aptuveni divu gadu garumā policija saņēmusi iesniegumus no iedzīvotājiem visā Latvijā. Cietušie ziņoja, ka nebanku kredītdevēju iestādes viņiem pieprasījušas atmaksāt parādus. Visi cietušie norādījuši, ka iestāžu pakalpojumus nekad nav saņēmuši.

Izmeklēšanā atklājies, ka iepriekš pie cietušajiem vērsušās personas, kas it kā piedāvājušas vienkāršu darbu, piemēram, malkas krāmēšanu maisos. Vienlaikus darba piedāvātāji teikuši, ka obligāti nepieciešams bankas konts samaksas saņemšanai.

Maldinot darba meklētājus, krāpnieki pierunājuši viņus atvērt kontus dažādās bankās un visus kontu datus, tostarp paroles un internetbankas piekļuves kodus, nodot krāpniekiem. Vēlāk krāpnieki personu datus izmantojuši, lai cietušo vārdā paņemtu tā sauktos ātros kredītus.

Policijas izmeklētāji pārņēmuši un apvienojuši kriminālprocesus no vairākām Latvijas pilsētām. Tos izmeklējot, viņi nākuši uz pēdām piecu personu grupējumam, kas varētu būt vainojams krāpšanās.

Izmeklētāji konstatējuši, ka grupējums pēc šādas krāpšanas shēmas kopā paņēmis ātros kredītus 126 reizes.

Lai izdarītu noziegumus, iespējamie vainīgie ceļojuši pa visu Latviju un meklējuši potenciālos upurus.

Četrus grupējuma dalībniekus – 1967. gadā dzimušu agrāk tiesātu sievieti, 1974. gadā dzimušu agrāk netiesātu sievieti, 1976. gadā dzimušu agrāk netiesātu vīrieti, kā arī 1946. gadā dzimušu agrāk tiesātu vīrieti – policija aizturējusi februārī. Savukārt grupējuma organizators - 1965. gadā dzimis vīrietis, kuru pārējie grupējuma dalībnieki dēvējuši par priekšnieku, aizturēts un apcietināts jūlijā.

Patlaban policijas darbinieki pabeiguši izmeklēšanu un nosūtījuši lietu kriminālvajāšanas sākšanai Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai.

Policija lūdz sākt kriminālvajāšanu pēc trim Krimināllikuma pantiem, no kuriem par smagāko nodarījumu paredzēts līdz pat piecus gadus ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!