Foto: AP/Scanpix
Viens no latviešiem, kas pievienojies "Daesh" ("Islāma valstij"), ir 21 gadus vecais Mārtiņš, kurš ticis savervēts internetā. Viņš uz Sīriju, visticamāk, devās pērnā gada septembrī kopā ar kādu Somijas pilsoni, ar ko arī iepazinies internetā, atklāj LTV raidījums "de facto".

Mārtiņš piedzima 90. gadu vidu nelielā Latvijas ciemā. Viņš audzis lielā ģimenē, tēvam pieder zemnieku saimniecība. Mārtiņa klases audzinātāja stāsta, ka viņš ļoti labi prot angļu valodu, bet bija noslēgts, brīvo laiku pavadīja viens pats, draugu nebija. "Viņa pasaule bija internets, dators, tā dubultā dzīve, nakts dzīve", sarunā ar "de facto" Mārtiņu raksturo viņa vidusskolas skolotāja, kas lūdza viņas vārdu neminēt.

12. klasē Mārtiņš pievērsies islāmam. Ap to pašu laiku arī reģistrējās vienā no lielākajiem pasaules musulmaņu interneta forumiem.

Interneta vietnē Mārtiņš aktīvi rakstīja līdz pat brīdim, kad aizbrauca no Latvijas. Forumā Mārtiņš stāsta, ka vēlējās pamest Latviju un pārvākties uz kādu valsti, kur vairāk islamticīgo, iespējams, Malaiziju. No ierakstiem drīz vien kļūst skaidrs, ka Mārtiņš ir kļuvis nevis par musulmani, bet par radikālo uzskatu un sazvērestības teoriju piekritēju.

Mārtiņš savu tuvāko draugu no Somijas piesaistījis islāmam. 12. klases beigās skolā Mārtiņš nenāca ne uz vienu klases pasākumu, neapmeklēja arī izlaidumu. Laikam ritot, ierakstu par "Islāma valsti" kļuva arvien vairāk. Pēc noslēguma eksāmeniem, vasarā, Mārtiņš forumā diskutēja tikai un vienīgi par "Islāma valsti" - desmitiem ierakstu dienā tapa par grupējuma panākumiem kaujās.

Mārtiņa un viņa Somijas drauga profili apklusa vienā un tajā pašā dienā – pērnā gada augusta beigās. Vēlāk Somijas sabiedriskais medijs "YLE" rakstījis par Somijas pilsoni – viņš žurnālistiem atklājis, ka pievienojās "Islāma valstij" kopā ar savu vienīgo draugu – puisi no Latvijas un stāvēja sardzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!