Foto: AFP/Scanpix

Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret kāda uzņēmuma amatpersonu un grāmatvedi, kuri organizēja fiktīvu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas, tādējādi nodarot valstij teju 1 miljonu eiro lielus zaudējumus, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, noskaidrots, ka personas, pret kurām lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, organizēja fiktīvu darījumu ķēdes, radot priekšstatu, ka darījumi izmantoti saimnieciskās darbības nodrošināšanai, proti, sadzīves tehnikas iegādei.

Saskaņā ar VID sniegto informāciju shēmā izmantots kāds Latvijā reģistrēts fiktīvs uzņēmums, kas it kā nodrošināja preču piegādi reāli strādājošam sadzīves tehnikas vairumtirdzniecības uzņēmumam Latvijā. Patiesībā sadzīves tehnikas iepirkta no sadarbības partneriem Lietuvā, Polijā, Čehijā un Bulgārijā. Rezultātā, minētais reāli strādājošais uzņēmums VID apzināti iesniedzis nepatiesas ziņas par veiktajiem darījumiem, kā arī uzrādīja fiktīvus darījumus un grāmatvedības dokumentus.

Noziedzīgo darbību rezultātā, uzņēmums samazinājis valsts budžetā maksājamā PVN apmēru un nelikumīgi ieguvis tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu par faktiski nenotikušiem darījumiem un PVN pārmaksas novirzīšanu nākamajiem taksācijas periodiem, radot zaudējumus valsts budžetam 933 364,25 eiro apmērā. Tādējādi tika veidota negodīga konkurence to uzņēmumu vidū, kas veic saimniecisko darbību sadzīves tehnikas tirdzniecības nozarē.

Lai atlīdzinātu valsts budžetam radītos zaudējumus, pieņemts lēmums par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskai personai un arestēti uzņēmuma īpašumā esošie transporta līdzekļi, kuru kopējā vērtība ir aptuveni 46 000,00 eiro.

Minētais kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai saskaņā ar Krimināllikuma 218.panta otro daļu. Abām personām, pret kurām lūgts uzsākt kriminālvajāšanu piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, turklāt tās jau agrāk ir nonākušas VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā par līdzīgiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!