Foto: VID
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai ir nosūtījusi kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, informēja VID.

Noziedzīgās darbības veiktas kāda naftas produktu tirdzniecības uzņēmuma interesēs, nodarot valsts budžetam zaudējumus vairāk nekā deviņu miljonu eiro apmērā.

Ar nolūku īstenot noziedzīgos nodarījumus valsts ieņēmumu jomā lielā apmērā, naftas produktu tirdzniecības uzņēmuma amatpersonas darbojās personu grupā un izmantoja noziedzīgā grupējuma pakalpojumus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru, naftas produktu tirdzniecības uzņēmums izmantoja fiktīvu darījumu ķēdes un radīja šķietamu priekšstatu, ka minētie darījumi veikti saimnieciskās darbības nodrošināšanai. Kopumā patiesībā nenotikušu darījumu shēmā tika iesaistīti aptuveni 70 fiktīvi uzņēmumi.

Savukārt noziedzīgi iegūtie līdzekļi tika legalizēti un nonāca noziedzīgo darbību organizatoru rīcībā, veicot naudas pārskatīšanu caur banku kontiem vairākās Latvijas, Igaunijas un Kipras kredītiestādēs.

Tāpat izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju veica ne tikai naftas produktu tirdzniecības jomā strādājošā uzņēmuma, bet arī pārtikas preču tirdzniecības nozarē strādājošu uzņēmumu interesēs.

Minētais kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, kas veikta kāda naftas produktu tirdzniecības uzņēmuma interesēs, nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai saskaņā ar Krimināllikuma 218.panta otro daļu un 195.panta trešo daļu.

Šis kriminālprocess ir saistīts ar notikumiem, par kuriem VID Finanšu policijas pārvalde informēja jau 2013.gada maijā. Toreiz, veicot 40 kratīšanas Rīgā un vairākās citās Latvijas pilsētās un par aizdomās turētām atzīstot desmit un apcietinot vienu ar naftas produktu apriti saistīta uzņēmuma valdes priekšsēdētāju, tika apturēta noziedzīgu grupējumu darbība.

LETA jau ziņoja, ka 2015.gada 7.februārī stājies spēkā Jelgavas tiesas spriedums par atšķirīgu cietumsodu diviem notiesātajiem krimināllietā, kurā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā organizētā grupā apsūdzētas divas fiziskas un viena juridiska persona.

Tiesa nosprieda atzīt par vainīgu Aleksandru Savčenkovu Krimināllikuma 218.panta 3.daļā paredzēta noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, apstiprinot starp prokuroru un apsūdzēto noslēgto vienošanos, un sodīt viņu ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, sodu piemērojot nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem, kā arī atņemot uz diviem gadiem tiesības veikt komercdarbību, kas saistīta ar akcizēto preču apriti.

Tāpat viņam tiesa noteica papildsodu - naudas sodu 70 minimālo mēnešalgu jeb 22 400 eiro apmērā, kas izpildāms patstāvīgi.

Savukārt Dmitrijs Pehots atzīts par vainīgu pēc tā paša Krimināllikuma panta, apstiprinot starp prokuroru un apsūdzēto noslēgto vienošanos, un sodīts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, atņemot tiesības uz diviem gadiem ieņemt valdes locekļa amatu komercsabiedrībās. Tāpat tiesa piemēroja papildsodu - naudas sodu 50 minimālo mēnešalgu jeb 16 000 eiro apmērā, kas izpildāms patstāvīgi.

Juridiskai personai - SIA "Mītavas nafta" - piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis - likvidācija, atsavinot valsts īpašumā bez atlīdzības visu tās īpašumā esošo mantu.

VID Finanšu policijas pārvalde kriminālvajāšanas sākšanai 2014.gada jūlijā nosūtīja kriminālprocesu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pārmaksas izkrāpšanu lielā apmērā no valsts budžeta. Noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi 89 472,60 eiro apmērā. Kriminālvajāšanu sākotnēji lūgts sākt pret četrām personām.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka periodā no 2013.gada 1.februāra līdz 2013.gada 31.martam kriminālprocesā iesaistītās personas reāli strādājošas komercsabiedrības, kas darbojas degvielas vairumtirdzniecības jomā, interesēs vienojās par faktiski nenotikušu (fiktīvu) darījumu noslēgšanu starp šo un citu komercsabiedrību.

Šī noziedzīgā vienošanās notika nolūkā radīt reāli strādājošajai komercsabiedrībai tiesības iekļaut savā PVN deklarācijā fiktīvus darījumus ar citu komercsabiedrību un, iesniedzot PVN deklarāciju, radīt iespēju no valsts saņemt pārmaksāto PVN summu, tādējādi izkrāpjot no valsts budžeta PVN 89 472,60 eiro apmērā.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā noskaidrota noziedzīgās shēmas būtība, proti, kriminālprocesā iesaistītās personas vienojās, ka degviela, kuru sākumā iegādājās reāli strādājoša komercsabiedrība, tiks pāradresēta citai komercsabiedrībai, kura veica degvielas importa procedūru no Baltkrievijas. Veicot pāradresācijas un importa procedūras formalitātes, degviela sākumā tika fiktīvi pārdota. Taču pēc tam, lai darījumam būtu ekonomisks pamatojums, reāli strādājošā komercsabiedrība ar formālu uzcenojumu iegādājās to pašu degvielu atpakaļ.

Kopumā VID Finanšu policijas pārvaldē pret noziedzīgajā grupējumā iesaistītajām personām tika sākti trīs kriminālprocesi. Šobrīd izmeklēšana par grupējuma veiktajām noziedzīgajām darbībām VID Finanšu policijas pārvaldē ir pilnībā pabeigta.

Divus kriminālprocesus pret minēto grupējumu "klientiem" - reāliem saimnieciskās darbības veicējiem - VID Finanšu policijas pārvalde kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīja jau 2014.gadā. Kopumā visos trijos kriminālvajāšanai nosūtītajos kriminālprocesos kriminālvajāšanu ir lūgts sākt pret 11 personām par aptuveni 9,6 miljonu eiro lielu zaudējumu nodarīšanu valsts budžetam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!