Foto: F64
Latvijas Zvērinātu notāru padome (LZNP) ierosinājusi disciplinārlietu arī pret zvērinātu notāri Ināru Dobbermani, informēja LZNP rīkotājdirektore Vija Piziča.

Disciplinārlieta pret notāri ierosināta par iespējamiem procesuālo normu pārkāpumiem. Raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka notāre izdevusi mantojuma apliecību, lai arī testaments, iespējams, bijis viltots.

Patlaban lieta ir nodota Disciplinārkomisijai, kas lietu izskatīs, dos savu atzinumu, un pēc tam lēmums par disciplinārsodu ir jāpieņem padomei. Komisijai savs atzinums ir jāsniedz līdz 18. martam, skaidroja Piziča.

Kā ziņots, LZNP disciplinārlietā pret notāri Dainu Andersoni, kuras vārds bija minēts saistībā ar raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" izpētīto mantojuma lietu, viņai kā sodu piemēroja rājienu. Disciplinārlietā pret Andersoni pieņemts lēmums piemērot augstāko sodu, ko padome saskaņā ar Notariāta likumu var uzlikt, - notārei izteikts rājiens par profesionālās ētikas normu pārkāpumiem un necienīgu rīcību, kas diskreditē zvērināta notāra amata stāvokli un cieņu, pastāstīja Piziča.

LZNP pieņemto lēmumu nosūtīs tieslietu ministram galīgā lēmuma pieņemšanai. Kā paskaidroja Tieslietu ministrijas preses sekretāre Ksenija Vītola, pēc tam, kad padomes lēmums ir saņemts, ministram divu nedēļu laikā ir jālemj par lēmuma pārskatīšanu vai nepārskatīšanu. Pagaidām padomes lēmums ministrijā nav saņemts.

Padomē skaidro, ka, operatīvi reaģējot uz medijos atspoguļoto situāciju, pret Andersoni tika ierosināta disciplinārlieta par zvērināta notāra profesionālās ētikas normu pārkāpumiem. Notāre neievēroja ētikas kodeksa normas, kas paredz, ka zvērināts notārs uzvedas tā, lai tiktu vairota sabiedrības uzticība Latvijas notariāta sistēmai un valsts tiesu varai, neatbalsta un neslēpj nelikumības, kā arī nesaistās ar personām, kuru veiktās darbības ir acīmredzami nelikumīgas vai tādas, kas kalpo nelikumīgiem mērķiem.

Kā ziņots, "Aizliegtais paņēmiens" vēstīja, ka bijušā Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas darbinieka Roberta Dirnēna un viņa brāļa Kaspara Aleksandrova radiniekiem pieder ievērojami nekustamie īpašumi un dārgas automašīnas. Naudas izcelsme ir nezināma, un pastāv aizdomas, ka tā iegūta naudas atmazgāšanas shēmās un, pērkot īpašumus, legalizēta. Dirnēns amatpersonu ienākumu deklarācijā pēkšņi uzrādījis ievērojamu naudas summu, ko saņēmis mantojumā no mirušās mātes Lidijas Dirnēnas. Sižetā atspoguļotajā situācijā bija iesaistīta notāre Andersone.

Kā iepriekš norādīja Piziča, Andersones rīcībai nav piedēvējama līdzdalība potenciālā krāpniecībā un notāriem kopumā pašlaik kļūdaini un normatīvajiem aktiem neatbilstoši tiek piedēvēts pienākums pārliecināties par skaidrās naudas izcelsmi, izsniedzot mantojuma apliecību. Tas ir tikai kontrolējošo institūciju uzdevums un kompetence, piemēram, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vai Valsts ieņēmumu dienesta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!