Foto: F64

Bijušais Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieks, kurš piedalījies un cietis Zolitūdes traģēdijas glābšanas darbos, otrdien Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā pieteica kaitējuma kompensāciju 100 000 eiro apmērā.

Kā paskaidroja cietušais, kaitējuma kompensācija tādā apmērā pieteikta negūtās peļņas dēļ. Proti, vīrietis ticis atvaļināts no dienesta VUGD veselības dēļ, jo traģēdijas glābšanas darbos guvis traumas, kas nav ļāvušas viņam turpināt strādāt dienestā.

Līdz ar to pieteikto kaitējuma kompensāciju veido starpība starp algu, ko viņš saņēma, strādājot VUGD, un pensiju, kas patlaban viņam tiek izmaksāta.

Tiesā cietušais glābējs atcerējās, ka traģēdijas dienā, 2013. gada 21. novembrī, viņam bijusi dežūra darbā, VUGD 7. daļā, kas atrodas Pārdaugavā. Uz notikuma vietu toreiz izsaukti papildspēki, tāpēc ar vienu auto izbraukuši arī glābēji no 7. daļas.

Ierodoties Priedaines ielā 20, ārā jau bijis tumšs, bet bijis redzams, ka veikals ir sagruvis, visapkārt mētājušies stikli. 7. daļas glābējiem tika dots uzdevums doties glābt cilvēkus pie alkohola nodaļas kopā ar ugunsdzēsēju 1. daļu.

Sagruvušajā veikalā, ugunsdzēsēji zem betona atraduši cilvēku un mēģinājuši viņu izglābt. Tobrīd izskatījies, ka tur guļošais un betona apraktais cilvēks vēl ir dzīvs. Cietušais ugunsdzēsējs ar saviem kolēģiem pacēlis vienu nogruvušo plāksni. Tad sekojis otrais jumta nogruvums, pēc kā pats ugunsdzēsējs pakļuvis zem betona un nogulējis tur aptuveni divas stundas līdz ticis izglābts.

Ugunsdzēsējs guvis traumas un vienu gadu viņam bijusi darba nespējas lapa. Savukārt pēc gada viņam piešķirta invaliditātes 3. grupa uz gadu saistībā ar nelaimes gadījumu darbā. Pērnā gada augustā cietušajam palicis slikti un viņš aizvests uz slimnīcu. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā viņam veikta operācija, kurā nomainīts sirds vārstulis. Tagad viņam piešķirta 2. invaliditātes grupa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!