Foto: DELFI
Marta otrajā pusē Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūra tiesai nodevusi kopumā trīs lietas saistībā ar izteiktiem sprādziena draudiem sabiedriskās vietās Rīgas centrā.

Kā portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūrā, divās krimināllietās pie kriminālatbildības personas sauktas pēc Krimināllikuma 231. panta 1. daļas par huligānismu, savukārt vienā krimināllietā apsūdzētais pie atbildības saukts pēc Krimināllikuma 231.1 panta – par apzināti nepatiesu paziņojumu par sprāgstošas vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu.

22. martā Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurores tiesai nodotajā krimināllietā apsūdzēts kāds jaunietis, kurš 2016. gada 26. augustā sabiedriskā transporta pieturā "Centrālā stacija" tīši novietojis somu, kurā atradies viņa iepriekš izgatavots spridzināmā ietaisei līdzīgs priekšmets. Turklāt tas radījis arī tikšķošu skaņu. Tādējādi apsūdzētais personām, kas atradušās sabiedriskā transporta pieturā, izraisījis baiļu un trauksmes sajūtu, kā arī uz notikuma vietu izsaukti un ieradušies speciālo dienestu darbinieki.

Sprādziena draudu likvidēšana toreiz lika būtiski ierobežot sabiedriskā transporta kustību un transportlīdzekļu apstāšanos minētajā pieturvietā.

Citā krimināllietā prokurore 27. martā pie kriminālatbildības saukusi vīrieti, kurš pērnā gada 29. decembrī, būdams narkotisko un psihotropo vielu ietekmē, braucot 3. maršruta autobusā virzienā uz Merķeļa ielu, publiski paziņojis ka ir ķīmiķis, kurš izveidos spridzināmu ietaisi, kas tiks aktivizēta.

Apsūdzētais no līdzi paņemtajiem materiāliem izveidojis spridzināmai ietaisei ar degli līdzīgu priekšmetu, tādā veidā izraisot līdzcilvēkos baiļu un trauksmes sajūtu. Arī šajā gadījumā, lai likvidētu sprādziena draudus, notikuma vietā ieradušies gan Rīgas pašvaldības policijas, gan Valsts policijas darbinieki.

Lieta tiesai nodota 29. martā.

Trešo krimināllietu prokurore tiesai nodevusi ceturtdien, 30. martā. Krimināllietā apsūdzētā persona pie atbildības saukta pēc Krimināllikuma 23.1 panta. Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, 2016. gada 17. septembrī apsūdzētais dzērumā kāda naktskluba telpās Brīvības ielā apzināti nepatiesi paziņojis, ka naktskluba telpās atrodas bumba, kas tūlīt uzsprāgs.

Notikuma vietā toreiz ieradās Valsts policija, Rīgas pašvaldības policija, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Par huligānismu likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods un probācijas uzraudzība uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Savukārt par apzināti nepatiesu sprādzienu draudu izteikšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Visas trīs krimināllietas nodotas izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!