Valsts policija kopā ar sociālo dienestu un pašvaldības policijas darbiniekiem Ogrē kādā dzīvoklī atraduši trīs gadus vecu meitenīti, kura gulējusi piečurātā gultiņā, bet viņas māte kopā ar gadu veco zīdaini bija devusies nezināmā virzienā. Likumsargi vēlāk māti atraduši piedzērušos, bet zīdaini ieslēgtu mašīnā.

Valsts policijā portālu "Delfi" informēja, ka 22. augustā ap pulksten 11 Ogres novada Sociālā centra darbinieki no līdzcilvēkiem saņēmuši informāciju, ka trīsgadīga meitenīte atrodas viena mājās, savukārt māte kopā ar 2016. gadā dzimušo zīdaini pirms vairākām stundām devusies prom un nav atgriezusies mājās.

Reaģējot uz informāciju, Ogres novada Sociālā centra darbinieki devušies uz meitenītes dzīvesvietu, lai izvērtētu radušos situāciju. Ierodoties notikuma vietā, Sociālā centra darbinieki iekļuvuši mājā, atrada cieši aizmigušu trīsgadīgu meitenīti, kura gulējusi netīrās drēbēs un turpat gultā nokārtojusi savas dabiskās vajadzības.

2014. gadā dzimusī meitenīte nekavējoties nogādāta Ogres novada Sociālajā centrā, kur nomazgāta, pārģērbta tīrās drēbēs un pabarota. Vēlāk, pēc veselības stāvokļa izvērtēšanas, bērns aizvests uz Krīzes centru bērniem, kur viņam sniegta sociālā un psiholoģiskā palīdzība.
Lai pēc iespējas ātrāk atrastu bērna māti un zīdaini, Ogres novada Sociālā centra pārstāvji sazinājušies ar Ogres novada pašvaldības policiju, Valsts policiju un Ogres novada pagasta bāriņtiesu, lūdzot palīdzību sievietes meklēšanā. Ogres novada pašvaldības policists Andris Brīvulis, kurš tobrīd atradies atvaļinājumā, aktīvi iesaistījies meklēšanā un jau pēc īsa laika netālu no gatera atradis novietotu automašīnu, kurā atradies mazās meitenītes nepilnu gadu vecais brālis.

Apskatot automašīnu, pašvaldības policists konstatējis, ka durvis nav aizslēgtas un brīvi var piekļūt mazulim, lai sniegtu nepieciešamo palīdzību. Par to viņš nekavējoties ziņojis Valsts policijai. Ierodoties norādītajā adresē, Ogres novada pašvaldības policists kolēģiem no Valsts policijas un sociālā dienesta izstāstījis, ka automašīnas atrašanas brīdī tajā skanējusi skaļa mūzika, logi bija aizsvīduši, bet mazulis gulējis piesprādzēts bērnu pārvietojamā krēslā.

Uz notikuma vietu izsaukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD). Gaidot mediķus, policisti devušies apskatīt tuvumā esošo teritoriju, kur arī atraduši bērnu māti guļam alkohola nogurdinātu kopā ar vēl diviem vīriešiem.

No miega pieceltā, 1993. gadā dzimusī sieviete likumsargiem paskaidrojusi, ka ik pa laikam apraudzījusi zīdaini, nomainījusi autiņbiksītes un viņu pabarojusi. Tomēr Sociālā centra darbinieki un Valsts policisti šajos skaidrojumos klausījušies ar šaubām, jo pašvaldības policista Brīvuļa redzētais liecinājis par pretējo. Viņa redzētais izraisa nepatīkamas emocijas. "Mani šokē mātes attieksme pret saviem bērniem. Nevar mājās atstāt vienu pašu bērnu, otru paņemt līdzi, kaut kur nolikt malā un atpūsties pēc sirds patikas. Ir jābūt atbildības sajūtai," savu viedokli paudis kārtības sargs.

Vispirms 2016. gadā dzimušais mazulis nogādāts medicīnas centrā, bet vēlāk nodots Sociālā aprūpes centra darbinieku rokās, lai zīdainis saņemtu nepieciešamo veselības un sociālās rehabilitācijas palīdzību. Saistībā ar notikušo Valsts policijā sākta resoriskā pārbaude, savukārt Ogres novada pagasta bāriņtiesa lēmusi par aizgādības tiesību pārtraukšanu mātei. Tāpat Ogres novada Sociālais dienests sācis sociālo darbu ar bērnu vecākiem.

Valsts policija izsaka pateicību tiem iedzīvotājiem, kuri nebija vienaldzīgi šajā situācijā un ziņoja, kā arī aicina arī turpmāk būt vērīgiem un situācijās, kad ir radušās aizdomas par bērnu drošību un veselības apdraudējumu, ziņot policijai, zvanot pa tālruni 110 vai vēršoties tuvākajā policijas iecirknī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!