Rīgas apgabaltiesa (RAT) piektdien daļēji atcēla pirmās instances spriedumu "Lata International" krimināllietā, kurā par mantas izsaimniekošanu lielos apjomos apsūdzēti septiņi cilvēki, viņu vidū vairāki bijušie Lauksaimniecības ministrijas ierēdņi.
Tiesa bijušajam atbildīgam Lauksaimniecības ministrijas darbiniekam Gatim Krūzem piesprieda piecu gadu nosacītu sodu, atceļot Rīgas Centra rajona tiesas 1999.gadā Krūzem piespriesto reālo piecu gadu cietumsodu.

Tiesa apsūdzētajai bijušajai "Lata International" darbiniecei Ārijai Ozoliņai piesprieda divu gadu nosacītu cietumsodu, atceļot iepriekšējā instancē Ozoliņu attaisnojošo spriedumu. Tiesa viņus atzina par vainīgiem mantas piesavināšanā.

RAT arī atcēla arī bijušajam uzņēmuma darbiniekam Atim Kristaltam piemēroto mantas konfiskāciju.

Tiesa arī nolēma solidāri no Ozoliņas un bijušās "Lata International" darbinieces Aijas Podnieces piedzīt 7500 latu par labu "Lata International". Spriedumā atcelts arī tiesas lēmums no bijušās uzņēmuma "Lata International" ģenerāldirektores Edītes Jansones piedzīt 3006 latus un lieta pret Jansoni izdalīta atsevišķā tiesvedībā. Rīgas Centra rajona tiesa Jansonei piesprieda divu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju.

Pārējā daļā spriedums atstāts negrozīts.

Prokurors Edvīns Piliksers tiesu debatēs Krūzem lūdza piespriest reālu brīvības atņemšanas sodu, taču pēc sprieduma pasludināšanas aģentūrai BNS vēl nevarēja pateikt, vai spriedumu pārsūdzēs. Viņš norādīja, ka tiesa nolasīja tikai sprieduma rezultatīvo daļu, tāpēc par pārsūdzību varēs lemt tikai pēc pilna sprieduma teksta saņemšanas.

Ārējās tirdzniecības apvienība "Lata", ko vēlāk pārveidoja par SIA "Lata International", izveidota 1992.gadā ārvalstu kredītu apsaimniekošanai. 1992.gadā firma no ārvalstu finanšu institūcijām saņēma piecus kredītus 38 miljonu ASV dolāru kopsummā.

1994.gadā "Lata" atzina par maksātnespējīgu un sākās tās kredītu atmaksa no valsts budžeta līdzekļiem. Pēc tam Saeimas izveidotā izmeklēšanas komisija atzina, ka lauksaimniecībai piešķirtie un valdības garantētie 54,5 miljonu ASV dolāru kredīti nav izlietoti paredzētajiem mērķiem un tika ierosināta krimināllieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!