Rīgas apgabaltiesa piektdien kukuļa izspiešanā un citos noziegumos apsūdzēto bijušo prokuroru Staņislavu Nazarovu sodīja ar desmit gadu cietumsodu.
Savukārt kukuļošanas starpniecībā apsūdzēto Genādiju Špikovu tiesa sodīja ar triju gadu nosacītu brīvības atņemšanu, nosakot pārbaudes laiku uz trim gadiem.

Tiesa atzina abu apsūdzēto vainu par pilnībā pierādītu.

Spriedumā teikts, ka Nazarovam jāatmaksā cietušajam Jurijam Kreslovam 25 tūkstoši ASV dolāri (31 700 lati) un solidāri ar Špikovu jāatmaksā 100 dolāri "Lateko" bankai. Tomēr tiesa atstāja bez izskatīšanas Kreslova pieteikto civilprasību, kurā viņš lūdz atlīdzināt Nazarova neatdoto parādzīmju dēļ nodarītos zaudējumus.

Tiesa pieņēma arī trīs blakuslēmumus, divi no tiem adresēti ģenerālprokuroram Jānim Maizītim. Ģenerālprokuroru tiesa informē par virsprokurores Dagmāras Uščas nepietiekamo dienesta pienākumu pildīšanu, jo tas, pēc tiesas uzskata, veicināja Nazarova likumpārkāpumu. Kreslovs gan iepriekš lūdza pret Ušču ierosināt krimināllietu, tomēr tiesa uzskata, ka virsprokurores darbībā nav kriminālpārkāpumu.

Vēl Maizīti informēs par Nazarova lietu izmeklējušā prokurora Alda Pundura nekorekto rīcību, tiesu dēvējot par "tiesājamā pavadā ejošu", kā arī par "ieinteresētu, pārāk mīkstčaulīgu un darbojošos kā Nazarova advokātu". Tiesa uzskata, ka šādi izteikumi aizkāruši tās cieņu un ir nekorekti.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) tiesa nosūtīs informāciju par tiesas izmeklēšanas laikā izskanējušajām liecībām, kurās cietušais bijušais policists Jurijs Kreslovs atstāstīja līdztiesājamā Špikova teikto par to, ka Nazarovam dots vēl viens kukulis.

Līdz brīdim, kamēr spriedums stāsies spēkā, Nazarovam jāpaliek apcietinājumā.

Tiesa spriedumā norāda, ka netic Nazarova tiesas sēdē sniegtajām liecībām, tostarp viņa stāstītajam par it kā bijušā prokurora darba kabineta apskates laikā pazudušajiem dokumentiem. Nazarovs iepriekš pieļāva, ka šo slepeno dokumentu dēļ viņš arī aizturēts.

Tiesa noraidīja cietušo advokāta Raimonda Liepiņa lūgumu nosūtīt lietu papildizmeklēšanai. Tāpat tiesa noraidīja Nazarova un viņa aizstāvju lūgumus ierosināt krimināllietu pret Kreslovu par nepatiesu liecību sniegšanu un kukuļdošanu. Spriedumā teikts, ka no Kreslova kukulis esot izspiests un viņš par notikušo paziņojis tiesībsargājošām instancēm, tāpēc likums atļauj viņu nesodīt par kukuļa došanu.

Spriedumā norādīts, ka Nazarova vaina visās epizodēs pierādīta gan ar cietušo un liecinieku liecībām, gan ar ekspertu slēdzieniem un lietiskajiem pierādījumiem.

Tiesa spriedumā uzsver, ka visas Nazarova darbības norāda uz kukuļa izspiešanu no Kreslova. Tāpat tiesa netic Nazarova apgalvojumam, ka viņš naudu no Špikova esot tikai aizņēmies.

Nazarovs žurnālistiem norādīja, ka spriedumu noteikti pārsūdzēs, un vēlreiz sacīja, ka esot nevainīgs. Viņš norādīja, ka tiesai bija spriedumā jāpierāda, kad un no kā viņš esot saņēmis 25 tūkstošu ASV dolāru kukuli, tomēr Nazarovs šādu pamatojumu spriedumā neesot dzirdējis un "šis būs viens no maniem pamatojumiem, pārsūdzot spriedumu".

Savukārt prokurors Pundurs žurnālistiem slavēja tiesu, norādot, ka "tiesa rūpīgi, sīki, vispusīgi un objektīvi izskatīja šo lietu". Jautāts, vai prokurors jūtas gandarīts, viņš atteica, ka "tāds man ir darbs - uzturēt apsūdzību. Es drīzāk šo spriedumu vērtēju kā objektīvu un tādam tam arī bija jābūt".

Runājot par tiesas pieņemto blakuslēmumu, informējot ģenerālprokuroru par Pundura nekorekto rīcību tiesas sēdē, prokurors noraidīja domu, ka viņam būtu nesaskaņas ar tiesnesi. "Izrādās, ka slikts ir ne tikai Nazarovs, bet arī es," emocionāli sacīja Pundurs. Viņš tomēr turpināja uzskatīt, ka bija rīkojies pareizi, aizrādot tiesai par tās "iešanu tiesājamā pavadā".

"Protams, bija nepatīkami, ja uz apsūdzēto sola atrodas mans bijušais kolēģis, tāpēc centos distancēties. Tie kolēģi, kuri prokuratūrā strādā ilgāku laiku, saprot, ka kādam prokuroram apsūdzība šajā lietā bija jāuztur un, ja to nedarītu es, darītu kāds cits," stāstīja prokurors. Viņš norādīja, ka lietas izmeklēšanas gaitā no prokuratūras vadības puses nav "jutis ne īpašu atbalstu, ne arī traucēšanu".

Pundurs arī pievērsa žurnālistu uzmanību faktam, ka tiesa spriedumā neko neminēja par viņa pieteikto lūgumu pieņemt blakuslēmumu par Nazarova advokātes Daigas Siliņas, pēc prokurora domām, veiktajiem pārkāpumiem.

Nazarovs apsūdzēts gan revolvera un 294 patronu nelikumīgā glabāšanā, gan 50 tūkstošu latu kukuļa izspiešanā, gan par nepatiesas informācijas izplatīšanas organizēšanu, gan arī par amatpersonas bezdarbību, jo vairākās krimināllietās prokurors apmēram septiņus gadus neesot veicis nekādas izmeklēšanas darbības un tā vairāki smagi noziegumi neesot atklāti.

Bijušais prokurors pilnībā noliedz savu vainu inkriminētajos noziegumos, kā arī apgalvo, ka viņa lietas izmeklēšanā pieļauts daudz kļūdu un nepilnību. Starpniecībā kukuļošanā apsūdzētais Špikovs vainu atzīst daļēji.

Nazarova advokāti iepriekš lūdza savu aizstāvamo attaisnot visos apsūdzības punktos. Savukārt prokurors tiesu debatēs lūdza Nazarovu sodīt ar 10 gadu cietumsodu, konfiscējot mantu, bet Špikovu - ar nosacītu triju gadu cietumsodu.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Nazarovu aizturēja pērn 3.aprīlī par 50 000 ASV dolāru (aptuveni 29 300 latu) kukuļa pieprasīšanu un daļas pieprasītās naudas summas saņemšanu spirta rūpnieka Daiņa Peimaņa iespējamā slepkavas Normunda Rijkura slepkavības lietas ietvaros.

Krimināllikums par katru no Nazarovam inkriminētajiem noziegumiem paredz brīvības atņemšanu no trim līdz piecpadsmit gadiem. Savukārt viņa līdztiesājamais Špikovs apsūdzēts kukuļošanas starpniecībā, par ko krimināllikums paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem.

Prokurors Nazarovs izmeklēja vairākas "skaļās lietas", to vidū uzņēmēja Daiņa Peimaņa slepkavības lietu un bijušās Privatizācijas aģentūras darbinieces Ilonas Skadiņas slepkavības krimināllietu. Viņš bija prokurors arī uzņēmēja Māra Millera slepkavības mēģinājuma krimināllietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!