Foto: Shutterstock

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 26. martā, nolēma celt vecumu, no kura personai atļauts iegādāties alkoholiskos dzērienus.

Komisija otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot līdz 20 gadiem celt vecumu, no kura personai ļauts iegādāties alkoholu.

Spēkā esošais regulējums ļauj iegādāties alkoholu no 18 gadu vecuma.

Gala lēmums par izmaiņām būs jāapstiprina Saeimai.

Veselības ministrijas (VM) rosinātās likuma izmaiņas arī paredz, ka pilngadīgu personu līdz 20 gadu vecumam būs aizliegts iesaistīt alkoholisko dzērienu lietošanā.

Vienlaikus vecuma izmaiņas neattieksies uz gadījumiem, kad persona saskaņā ar attiecīgās profesionālās izglītības programmas praktiskās daļas apguvi atrodas mācību praksē, kura tiek veikta prakses vadītāja klātbūtnē un kuras gaitā tiek nodrošināta ar darba aizsardzību saistīto normatīvo aktu ievērošana.

Iebildes pret izmaiņām pauda Ekonomikas ministrija (EM), norādot, ka vecuma robežas pacelšana līdz 20 gadiem izslēdz personas 18–19 gadu vecumā no to personu loka, kas var studēt un strādāt darba vietās, kurās ir saskarsme ar alkoholiskajiem dzērieniem, tostarp viesmīlībā un mazumtirdzniecībā.

"Šādi pēc būtības tiek ierobežota iespēja jauniešiem pēc vidusskolas beigšanas iesaistīties darba tirgū viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas sektorā un pilnvērtīgi apgūt nepieciešamās prasmes. Personas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas nevarēs pilnvērtīgi piedalīties tādu profesionālās izglītības programmu studiju programmās, kas saistītas ar alkoholisko dzērienu apriti (pavāri, bārmeņi, someljē). Šāda iejaukšanās civiltiesiskajās attiecībās, liedzot darba attiecību nodibināšanu vai turpināšanu, kā arī samazinot darba iespējas jauniešiem, nav samērīga," uzskata EM.

Tāpat ministrija atzīts, ka VM piedāvātais risinājums liegs arī ārvalstu personām, kas jaunākās par 20 gadiem, iegādāties alkoholiskus dzērienus visās tirdzniecības vietās, tostarp kafejnīcās un restorānos, kas ietekmēs arī ārvalstu ceļotāju lēmumus par galamērķa – Latvijas – izvēli, tādējādi vēl vairāk negatīvi iespaidojot Latvijas tūrisma sektoru.

EM uzskata, ka vecuma sliekšņa pacelšana līdz 20 gadiem, no kura tiek atļauts iesaistīties alkoholisko dzērienu apritē, nav atbalstāma. Ministrijas ieskatā, samērīgāks risinājums būtu neliegt personām, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, iesaistīties alkoholisko dzērienu apritē, taču attiecībā uz alkoholisko dzērienu pārdošanu ieviest līdzīgu modeli kā Zviedrijā un Somijā, proti, atļaut iegādāties alkoholiskos dzērienus restorānu un viesmīlīgas sektorā no 18 gadu vecuma, kamēr pārdošanai pārējos tirdzniecības kanālos (internetā un veikalos) noteikt 20 gadu vecuma slieksni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!