Foto: Pexels.com, Mohammad Danish

Šodien SIA "Zemgales veselības centrs" (ZVC) dalībnieku sapulcē nomainīta tā vadība, informēja advokāts Pēteris Dālderis, kurš dalībnieku sapulcē pārstāvēja SIA "Kapitāla pārvaldes sistēmas", kam pieder 11,89% ZVC daļu.

No ZVC vadības šomēnes atcelta kopš 2010.gada aprīļa strādājusī valde - Gundars Prolis un Mārīte Sproģe, bet viņu vietā tagad iecelta jauna pagaidu valde - Jelgavas novada pašvaldības Īpašumu pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītāja Vaiva Laimīte un Juridiskās nodaļas vadītājas vietniece Svetlana Krūmiņa.

Sapulcē izskanējis, ka jaunās valdes locekļi tikšot sameklēti viena vai divu mēnešu laikā. "Uzņēmums faktiski ir atstāts bez vadības, pie tam argumenti, kāpēc līdzšinējā valde neapmierina, sapulcē vispār netika sniegti," pauda Dālderis, uzsverot, ka valdi uzņēmumos jāizvēlas pēc profesionālā principa, vērtējot, vai šie cilvēki var būt vadītāji, vai viņam ir pieredze uzņēmumā un vai šie valdes locekļi spēs vairot uzņēmuma vērtību.

Laimīte un Krūmiņa ir pašvaldības amatpersonas, kuru atbildības lokā tagad ietilps arī pašu darba uzraudzīšana, vērtēja Dālderis, jaunieceltajiem valdes locekļiem saskatot interešu konfliktu.

22. martā Jelgavas novada ārkārtas domes sēdē deputāti izskatīja un atbalstīja lēmumprojektu par atļauju savienot amatus Laimītei un Krūmiņai ar pagaidu locekļu amatiem ZVC valdē, kamēr norit uzņēmuma kapitāldaļu atsavināšanas process.

Jau ziņots, ka 2024. gada 18. martā saņemtais ZVC auditētais pārskats apliecinājis, ka valde nodrošinājusi uzņēmuma darbību ar apgrozījumu 5,47 miljoni eiro gadā ar pārskata gadā nesadalīto peļņu 155 000 eiro un naudas līdzekļu atlikumu 1,17 miljoni eiro.

Jelgavas novada pašvaldībai pieder 88,19% ZVC daļu. Jelgavas novada dome 2023. gada 25. oktobra sēdē pieņēma lēmumu par SIA "Zemgales veselības centrs" kapitāla daļu pārdošanu, paredzot pašvaldībai piederošās 88,19% kapitāla daļas pārdot par sākumcenu, ko noteicis neatkarīgs vērtētājs - 2,56 miljoniem eiro.

Lēmums paredz atsavināšanu veikt, slēdzot līgumu ar iepirkuma procedūrā izvēlēto ārpakalpojuma sniedzēju.

Tikmēr mazākuma akcionāra SIA "Kapitāla pārvaldes sistēmas" īpašnieks Uģis Černajs uzskata, ka pašvaldības mērķis ir nomainīt ZVC valdi, ievēlēt jaunu, pagaidu valdi un grozīt uzņēmuma statūtus, lai tādējādi radītu iespēju atteikt Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā mazākuma akcionāram paredzēto pirmpirkuma tiesību izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!