Foto: LETA

Saeima trešdien, 27. martā, nolēma laikmetīgās mākslas centram "KIM?" bez atlīdzības nodot valsts nekustamo īpašumu Hanzas ielā 22, Rīgā, lai nodrošinātu sabiedrības vajadzības laikmetīgās mākslas jaunrades, pieejamības un izglītības jomā.

Īpašums Hanzas ielā 22 sastāv no zemes vienības 1564 kvadrātmetru platībā, būves – skolas ar granulu uzglabāšanas piebūvi, būves – saimniecības ēkas un trim inženierbūvēm – mūra žogu ar vārtiem, laukumiem ar mīksto un cieto segumu.

Īpašuma kadastrālā vērtība noteikta 382 524 eiro.

Nams kopš 2015. gada ir tukšs, bet vēsturiski no 1948. gada līdz 2015. gadam izmantots izglītības funkcijai – tajā ilgstoši atradies Rīgas pārtikas rūpniecības tehnikums un Rīgas Uzņēmējdarbības koledža.

Kā norādīts likuma anotācijā, ar īpašuma nodošanu "KIM?" plānots risināt virkni problēmu un izaicinājumu. Pirmkārt, Latvija ir vienīgā Baltijas valsts, kurā nav valsts līmeņa starptautiskas mākslinieku rezidenču programmas. Otrkārt, nepastāv koordinēta un vienota atbalsta sistēma mākslinieku jaunrades un pilnveidošanās nodrošināšanai pēc augstākās izglītības iestāžu absolvēšanas.

Treškārt, nav pieejamas telpas laikmetīgās mākslas izglītības programmu ilgtermiņa un regulārai plānošanai dažādām auditorijām visa gada garumā. Ceturtkārt, lai arī likumprojekts nerisina visas Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja neesamības dēļ neīstenotās funkcijas, ar likumprojektu paredzēts risināt daļu no tām – proti, telpu un infrastruktūras pieejamība laikmetīgās mākslas atbalstam un publiskai pieejamībai.

"kim?" sadarbībā ar arhitektu biroju ir izstrādājusi nekustamā īpašuma konceptuālo un funkcionālo skiču projektu. To plānots izmantot četru galveno funkciju īstenošanai – publikai pieejamas izstāžu zāles, starptautiskas rezidences, mākslinieku studijas, izglītības centrs. 742,4 kvadrātmetrus plašajā pagrabstāvā plānots izvietot darbnīcas, 775,9 kvadrātmetru plašajā pirmajā stāvā – publiski pieejamas divas galerijas un biroja telpas, bet 756,8 kvadrātmetru plašajā otrajā stāvā iecerēts ierīkot rezidenču un studiju zonu, koplietošanas telpas.

Provizoriskās nekustamā īpašuma piemērošanas izmaksas līdz 2027. gadam aplēstas 2,9 miljonu eiro apmērā. Par šo summu iecerēts veikt priekšizpēti, būvprojektēšanu, projekta vadību, segt būvniecības izmaksas, telpu aprīkošanu un pielāgošanu, autoruzraudzību un būvuzraudzību.

Likums nosaka, ka "kim?" uzņemsies atbildību par īpašuma atjaunošanu, izmantošanu un uzturēšanu, kā arī nepieciešamā finansējuma piesaisti. Vienlaikus likums paredz aizliegumu biedrībai atsavināt, ieķīlāt vai citādi apgrūtināt nekustamo īpašumu.

Gadījumā, ja īpašuma atjaunošana netiks uzsākta trīs gadu laikā no tā nodošanas "kim?" vai piecu gadu laikā tas nebūs pieejams publikai, īpašums būs nododams atpakaļ valstij Finanšu ministrijas personā.

Biedrība "kim?" dibināta 2009. gadā. Tās dibinātāja ir Zane Čulkstēna. Biedrība 15 gadu laikā ir kļuvusi par stabilu, Latvijā un starptautiski plaši atpazīstamu laikmetīgās mākslas institūciju. Biedrībai ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss un vairāk nekā desmit gadu garumā tai regulāri ir deleģētas arī valsts funkcijas un uzdevumi laikmetīgās mākslas jomā.

"Šajos gados "kim?" ir realizējusi vairāk nekā 200 izstādes Latvijā un ārvalstīs, piesaistījusi vairāk nekā vienu miljonu apmeklētāju, kā arī attīstījusi plašu sadarbības tīklu ārvalstīs. Biedrība ir realizējusi Latvijas nacionālos paviljonus Venēcijas mākslas biennālē, piedalījusies lielākajās un prestižākajās laikmetīgās mākslas mesēs un izstādēs Ņujorkā, Londonā, Berlīnē, Bāzelē, Tokijā, Viļņā un Tallinā," teikts likumprojekta skaidrojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!