Foto: Publicitātes foto

Lai pēc Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietnieces Ilzes Vītolas (LZS) priekšlikuma trešdienas plānotajā sēdē iekļautu jautājumu par domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) atbrīvošanu no amata, būtu jānobalso divām trešdaļām domnieku. Par atstādināšanu balsoja vien puse. Vairākiem deputātiem par radušos situāciju bija viedoklis.

Vītola aicināja jautājumu par Lasmaņa atbrīvošanu no amata iekļaut kā pirmo darba kārtībā, taču priekššedētājs jautājumu neiekļāva kārtējā domes sēdē, līdz ar to deputātiem par iekļaušanu bija jābalso.

Vairāki deputāti par jautājuma izskatīšanu izteica savu viedokli. LZP deputāts Andris Ozoliņš uzsvēra, ka nav iemesla šo jautājumu skatīt šodien: "Ja jūs uzskatāt, ka domes priekšsēdētājam ir ekskluzīvas tiesības, tad viņš šīs tiesības ir izmantojis, izsludinot sēdi 3. aprīlī."

Uldis Ainārs (JV) sacīja, ka būtu nepieciešams vairāk laika, lai varētu izvērtēt, un jautājums ir pārsteidzīgs – parasti šādus jautājumus lūdz iekļaut vismaz četras dienas ātrāk: "Mums jāpapēta fakti par to, kas ir noticis – iespējams, ja nebūtu tā rīcība, iesaistot darbiniekus šajā politiskajā cīņā, varbūt mans lēmums būtu citādāks. Tā kā es redzu, ka video "failiem.lv" bija augšupielādēts 15. martā pulksten 9.30 no rīta, un, starp citu, vienīgā budžeta komisijas sēde, ko es esmu jebkad redzējis [ierakstā]. Otrkārt, sabiedrisko attiecību speciālistes Kaņepones kundzes uzsaukums "Lūdzu, rakstiet iesniegumus par Lasmaņa kunga neētisko rīcību", [...] .

Viņš pauda, ka šobrīd izpildvara ir saplūdusi ar politisko varu, tādējādi ir grūti izšķirties par viedokli. Ainārs arī minēja, ka, viņaprāt, Lasmanim pašam vajadzētu atkāpties.

Savukārt LZP pārstāvis Ozoliņš aicināja jautājumu skatīt vēlāk, respektējot Lasmani: "Mana attieksme par priekšsēdētāju nav mainījusies divu gadu laikā. Aicinu respektēt domes priekšsēdētāju, kuru jūs esat respektējuši divu gadu garumā, pieminot arī izpilddirektori un pieminot arī perversās darbības un to, kāpēc par to nav ziņots iepriekš. Uzskatu, ka šajā sēdē šis jautājums [par Lasmaņa atbrīvošanu] nav jāskata"

Dainis Liepiņš (LRA) savukārt aicināja jautājumu neatlikt, paužot bažas par novada jau tā sagandēto reputāciju: "Katram ir savi pieņēmumi, bet šajā sakarā, distancējoties no partijām, ir tāda lieta kā novada gods un reputācija. Vai tiešām kādam ir šaubas, ka novada reputācija ir pamatīgi cietusi pēdējās nedēļas laikā? Es personīgi esmu saņēmis zvanus no uzņēmējiem, kas tieši tādā veidā uzdevuši jautājumu - kad, nevis vai šis jautājums tiks skatīts."

Liepiņš aicināja nevilkt garumā un jautājumu par Lasmaņa atstādināšanu skatīt šodien. "Mēs kā novads esam cietuši, un šīs darbības nav savienojamas ar domes priekšsēdētāja amatu," pauda deputāts.

Debatējot par jautājuma izskatīšanu, Ozoliņš uzsvēra domes izpildvaras rīcību, kas esot tik pat neētiska kā Lasmaņa darbības budžeta komisijas sēdē: "Varu piekrist tam, ko Liepiņš minēja par Jelgavas novada seju un prestižu, bet es gribētu atzīmēt, ka deputāts Liepiņš pārstāv pozīciju, taču ne tikai domes priekšsēdētājs rīkojies neētiski, bet arī domes izpildvara rīkojusies tikpat neētiski, nopludinot šo video publiskajos tīklos. Tie ir zābaki no viena pāra.

Viņš sacīja, ka, ja Lasmanis ar savu rīcību met ēnu uz sevi, tad pašvaldība ar šī materiāla publicēšanu met ēnu uz visu novadu: "Šajā situācijā nebija vajadzīga šāda izrāde. Varam apmētāt Lasmani, bet viņš šobrīd ir dubļos. Viņu vēl var spārdīt ar kājām, kā to šobrīd dara izpildvara. Šajā situācijā esam aizmirsuši ģimeni un bērnus. Izglītības pārvaldes vadītāja aicina nosodīt Lasmaņa rīcību, bet ko tur vēl nosodīt? Tā ir nosodāma. Bet vai Izglītības pārvalde ir darījusi kaut ko, lai novērstu tās sekas, kādas ir viņa nepilngadīgajiem bērniem šobrīd atrodoties sabiedrībā? Lasmanis ir tāds, kāds viņš ir, viņu neizmainīsim, bet radīt šādu farsu, kurā sabiedrībā tiek atvērtas instinktīvās emocijas, ir absolūti nepieņemami. Atbalstu, ka priekšsēdētājam pašam jāatstāj amats, bet lai tas notiek 3. aprīlī," akcentēja deputāts.

Savukārt Lasmaņa vietniece Vītola, atbildot uz pārmetumiem, aicināja vērsties attiecīgajās iestādēs ar pierādījumiem: "Šī reputācija, kas nodarīta Jelgavas novadam, jau ir izskanējusi nu jau pat ārpus Latvijas robežām un tā nav pieņemama. Domes priekšsēdētājs tika aicināts pats atkāpties no amata, jo tā rīcība nav bijusi ētiska. Ja ir pārmetumi, ka bijusi neētiska rīcība no izpildvaras, tad jāgriežas attiecīgajās institūcijās vai jāsniedz pierādījumi," sēdes sākumā pauda LZS deputāte.

Deviņi deputāti balsoja "par", pieci "pret" un četri atturējās, līdz ar to sēdes dienaskārtība ar jautājumu par Lasmaņa atbrīvošanu no amata netika papildināta un jautājumu par novada mēra atbrīvošanu skatīs nākamnedēļ.

Jau vēstīts, ka 21. martā sociālajā medijā "X" tika publicēts video fragments no budžeta komisijas sēdes, kurā Lasmanis, vadot sēdi no automašīnas, sniedzas tās aizmugurē, glāstot sievietes kāju. Domes priekšsēdētājs toreiz portālam "Delfi" stāstīja, ka "katram jāspriež pēc savas samaitātības pakāpes", un minēja, ka sīkāk nekas neesot jāskaidro.

Viņš gan pauda, ka video internetā nopludinājusi izpilddirektore Lonerte, kas to darīja ar mērķi veidot "melno kampaņu", izmantojot "visnekrietnākās metodes". Arī sociālajos medijos Lasmanis nāca klajā ar video paziņojumiem, ka pret viņu vērsta nomelnošanas kampaņa. Jāmin gan, ka video no budžeta komisijas sēdes tika publicēts vairāk kā nedēļu pēc pašas sēdes.

Portāls "Delfi" vēstīja, ka pēc video publicēšanas novada vārds sociālajos medijos izskan biežāk – tiek paustas bažas gan par mēra atbilstību amatam, gan izpilddirektores iesaisti nomelnošanas kampaņā, kā arī viņas iespējamo darba mašīnas izmantošanu privātām vajadzībām, ko šobrīd vērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). Vairāk par notikumiem domē lasāms šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!