Foto: Rīgas dome

Rīgas domnieki trešdien domes sēdē apstiprināja noteikumus, kas ierobežo koplietošanas transportlīdzekļu izmantošanu galvaspilsētā.

Šādi noteikumi tapuši, jo koplietošanas transportlīdzekļu izmantotāji bieži pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus, kā arī izturas neapdomīgi, braucot ar transportlīdzekli. Tāpat novērots, ka braucamrīki novietoti vai pat nomesti vietās, kur tiek būtiski traucēta valsts pārvaldes darbība un tiek radītas neērtības citiem satiksmes dalībniekiem.

Tāpēc Rīgā varēs noteikt ātruma ierobežojumu zonas un zonas, kurās koplietošanas transportlīdzekli – gan elektroskrejriteni, gan velosipēdu – novietot nedrīkstēs. Tās tiks publicētas pašvaldības portālā "GeoRīga" sadaļā "Satiksme un mikromobilitāte". Patlaban tur iezīmētajām teritorijām ir rekomendējošs raksturs, bet pēc noteikumu stāšanās spēkā un zonu ieviešanas, tās būs jāievēro.

Piemēram, no 1. maija koplietošanas elektroskrejriteņus un velosipēdus Vecrīgā varēs novietot tikai speciāli izveidotās vietās, kas nozīmē, ka novietošanas aizlieguma zonā būs visa Vecrīga. Potenciālās transportlīdzekļu novietošanas vietas pašvaldība apsekos kopā ar operatoriem un saskaņos Ārtelpas un mobilitātes departamentā.

Savukārt no 1. jūnija šī zona tiks paplašināta līdz Elizabetes ielai un pakāpeniski tiks ieviesta visā Rīgas vēsturiskā centra teritorijā.

Tāpat noteikts ātruma ierobežojums Rīgas vēsturiskajā centrā – tas nedrīkstēs pārsniegt 20 km/h.

Turpmāk satiksmē varēs piedalīties tikai tādi koplietošanas transportlīdzekļi, kas aprīkoti ar sistēmām, kas regulē ātrumu un novietošanu atbilstoši kartē esošajām ātruma ierobežojuma zonām (piemēram, parki) un novietošanas aizlieguma zonām.

Nepareizi novietoti transportlīdzekļi pakalpojumu sniedzējam būs jāpārvieto nekavējoties, bet ne vēlāk kā trīs stundu laikā. To kontrolēs Rīgas pašvaldības policija (RPP).

No 1. maija par konstatētajiem pārkāpumiem tiks piemērota administratīvā atbildība komersantam, nevis transportlīdzekļa vadītājam.

Ja policija konstatēs, ka koplietošanas transportlīdzeklis ir atstāts to novietošanas aizlieguma zonā, policija informēs komersantu par konstatēto pārkāpumu. Ja pārkāpums netiks novērsts trīs stundu laikā no tā konstatēšanas, policija izņems konkrēto transportlīdzekli.

Asociācija iebilst

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!