Foto: Valsts kontrole

Ceturtdien, 18. aprīlī, Saeima Valsts kontroles padomes locekļa amatā apstiprināja Gati Litvinu, portālu "Delfi" informēja Valsts kontrolē.

Litvins ieguvis tiesību zinātņu doktora grādu Latvijas Universitātē. 2011. gadā papildināja zināšanas Orhūsas universitātē Dānijā. Strādājis Administratīvajā rajona tiesā un Administratīvajā apgabaltiesā par tiesneša palīgu, domnīcā "Providus" par pētnieku, žurnālā "Jurista Vārds" par tieslietu redaktoru, Biznesa augstskolā "Turība" par asociēto profesoru un Latvijas Zvērinātu notāru padomē par rīkotājdirektoru.

Litvins ir Latvijas Tiesnešu mācību centra lektors un eksperts, Tieslietu ministrijas Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas loceklis un Valsts kancelejas Valsts pārvaldes politikas attīstības padomes loceklis.

Tāpat Litvins ir Latvijas Republikas Satversmes zinātnisko komentāru, Nacionālās enciklopēdijas šķirkļu, administratīvo tiesību mācību grāmatu un Administratīvā procesa likuma zinātnisko komentāru autors un zinātniskais recenzents, kā arī sniedzis eksperta atzinumus Satversmes tiesai un Valsts kontrolei.

Viņš ir veicis arī daudzus citus pētījumus par jautājumiem saistībā ar labu pārvaldību, administratīvo procesu un tiesu sistēmu, piemēram, analizējis Latvijas Administratīvā procesa likuma ieviešanas ietekmes izvērtējumu un tiesnešu ētikas, kvalifikācijas un atbildības problēmjautājumus. 2023. gadā saņēmis Tieslietu sistēmas II pakāpes Goda zīmi par īpaši nozīmīgu ieguldījumu tieslietu sistēmas attīstībā, demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanā.

Litvins sacīja, ka Valsts kontroles padomes locekļa amats ļaus apvienot un izmantot viņa profesionālās un akadēmiskās zināšanas un prasmes sabiedrības kopējam labumam.

"Darīšu visu nepaciešamo, lai Valsts kontrole ar revīziju palīdzību turpinātu uzlabotu iedzīvotāju dzīves kvalitāti un vairotu sabiedrības uzticību valsts pārvaldei. Tāpat ir būtiski, ka Valsts kontrole izmanto modernākos IT rīkus un tehnoloģijas, lai optimizētu datu apkopošanu un analīzi, uzlabotu informācijas pārvaldību un nodrošinātu datu drošību, veidojoties par tehnoloģiski progresīvu augstākās revīzijas iestādi Eiropā," sacīja jaunais Valsts kontroles padomes loceklis.

Saskaņā ar Valsts kontroles likumu, Valsts kontroles padomes locekļus pēc valsts kontroliera ieteikuma apstiprina Saeima uz četriem gadiem ar iespēju tikt pārvēlētiem uz otru termiņu. Valsts kontroles padomes loceklis veic arī revīzijas departamenta direktora pienākumus.

Litvins uzvarēja Valsts kontroles konkursā uz padomes locekļa amata vietu. Konkursu organizēja, jo vienam no pašreizējiem padomes locekļiem maijā beigsies pilnvaru termiņš. Atlasi veica Valsts kontroles padomes locekļu amata pretendentu atlases komisija, kuras sastāvā bija Valsts kontroles padome un neatkarīgi novērotāji.

Pretendentu atlase notika trīs kārtās, izvērtējot pretendentu atbilstību prasībām, iesniegtos un izklāstītos redzējumus par Valsts kontroles darba prioritātēm, motivāciju strādāt amatā un vadības kompetences.

Valsts kontrole ir neatkarīga, koleģiāla augstākā revīzijas (audita) iestāde. Tās darbības mērķis ir noskaidrot, vai rīcība ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu ir tiesiska, pareiza, lietderīga un atbilst sabiedrības interesēm, kā arī sniegt ieteikumus atklāto trūkumu novēršanai. Valsts kontrole veic revīzijas saskaņā ar starptautiskajiem publiskā sektora revīzijas standartiem. Atklājot trūkumus, Valsts kontrole sniedz ieteikumus to novēršanai, bet par iespējamiem likumpārkāpumiem informē tiesībaizsardzības iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!