Foto: Shutterstock

Skolotāju dienu turpmāk atzīmēs 5. oktobrī, par to šonedēļ vienojās Saeima, tādējādi atbalstot Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča virzīto ideju.

Līdz šim Skolotāju dienu Latvijā atzīmēja oktobra pirmajā svētdienā, bet starptautiski – 5. oktobrī. Attiecīgi Saeima lēma par izmaiņām likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", 5. oktobri nosakot kā Skolotāju dienu.

Valsts prezidents aicināja šo atzīmējamo dienu noteikt atbilstoši Starptautiskajai skolotāju dienai 5. oktobrī. Līdzšinējā Skolotāju dienas atzīmēšana oktobra pirmajā svētdienā radījusi nevienveidīgu praksi un nereti arī neizpratni gan skolēniem, gan viņu vecākiem par to, kad ir godināmi skolotāji, paudis prezidents.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima (P) iepriekš sacīja, ka deputāti piekrīt Valsts prezidenta viedoklim, ka tas vienveidos pieeju Skolotāju dienas atzīmēšanā Latvijā un tādējādi uzsvērs šīs profesijas prestižu un nozīmīgumu.

Starptautisko skolotāju dienu atzīmē kopš 1994. gada pēc Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) iniciatīvas. Šis datums izvēlēts par godu UNESCO un Starptautiskās darba organizācijas 1966. gada 5. oktobrī pieņemtajai rekomendācijai par skolotāju statusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!