Foto: F64

Līdz 10. maijam Rīgas pašvaldības aicina galvaspilsētā dzīvojošos un strādājošos izteikt savu viedokli par paradumiem un laika pavadīšanas iespējām galvaspilsētā diennakts tumšajās stundās.

Aptaujas anketa pieejama portāla georiga.lv sadaļā "Iesaisties".

Pilsētas attīstības departaments veic priekšizpēti par vakara un nakts laika plānošanas un pārvaldības situāciju Rīgā, kas kalpos par pamatu turpmākai vakara un nakts laika tēmas attīstībai pilsētā.

Ar aptaujas palīdzību plānots noskaidrot Rīgā dzīvojošo un strādājošo sajūtas, paradumus, novērojumus u.c. aspektus vakara un nakts laikā, lai, tos plānojot, pašvaldība efektīvāk spētu noteikt lietotājiem svarīgāko.

Lietotājiem jāatbild uz dažādiem jautājumiem, piemēram, kādiem pakalpojumiem jābūt pieejamiem nakts stundās, vai apkaimē nakts stundās dažādās vietas (parkos, sabiedriskajā transportā) jūtas droši, kas traucē naktsmieru, ar ko nodarbojas vakaros un nakts stundās un kādas vietas (restorāni, bāri, sporta zāle) apmeklē.

Tāpat tiek aicināts novērtēt, vai Rīgai būtu nepieciešams cilvēks, kas strādā ar vakara un nakts laika plānošanas, pārvaldības un attīstības jautājumiem un kā būtu jānosauc šis amats. Tiek arī piedāvāti dažādi varianti – nakts mērs, nakts cars, nakts komisārs, nakts vēstnieks, nakts komanda un citi.

Aptauja ir anonīma un atbildes tiks analizētas vispārīgā veidā. Tās aizpildīšana aizņem 15 – 20 minūtes.

Kā norāda domē, naktsdzīves jautājumi ir kļuvuši aktuālāki saistībā ar iedzīvotāju darba, atpūtas un izklaides paradumu maiņu. Cilvēki arvien vairāk laika pavada darbā, savukārt atpūšas un pārvietojas arvien biežāk pēc tradicionālā darba laika beigām, līdz ar to arī rīdzinieku veselības un naktsmiera jautājumi šajās diennakts stundās kļuvuši īpaši aktuāli.

Vienlaikus pieaug cilvēku vajadzības pēc ikdienas pakalpojumiem ārpus tradicionālā darba laika un cilvēku skaita pieaugums ārtelpās vakaros un naktīs paaugstina drošības riskus. 

Vēlme sākt strādāt pie naktsdzīves organizēšanā parādījās 2021. gadā, kad tika prezentēta iecere ieviest atsevišķu cilvēku, kas par to rūpētos. Toreiz deputātu vidū iecere atbalstu neguva un tika uzsākts darbs pie rīcības plāna, kā dzīvi Rīgā diennakts tumšajā laikā padarīt drošāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!