Sakarā ar to, ka LR Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) nav atbalstījusi Vecrīgas īpaša režīma zonas statusa darbības termiņa pagarināšanu turpmākajiem gadiem, no 2009. gada 1.janvāra Vecrīgas iebraukšanas kontroles sistēma tiks demontēta, un vecpilsētas teritorijā bez maksas varēs iebraukt ikviens, portālu "Delfi" informēja Rīgas domes (RD) Satiksmes departamentā.
Lai saglabātu gājēju priekšroku un nepieļautu tranzīta satiksmi Vecrīgā, Rīgas pašvaldība vecpilsētā ieviesīs papildus gājēju un velosipēdu ielas, Vecrīgai saglabās dzīvojamās zonas statusu, kā arī ielas papildus norobežos ar stabiņiem.

Saskaņā ar spēkā esošajiem Ministru kabineta noteikumiem īpaša režīma zonas statuss, kas Vecrīgai ir piešķirts līdz šā gada 31. decembrim, paredzēja, ka pašvaldība varēja regulēt Vecrīgā iebraucošo automašīnu skaitu, nosakot nodevu par iebraukšanu vecpilsētā.

Tā kā RAPLM nav atbalstījusi īpaša režīma zonas statusa darbības termiņa pagarināšanu Vecrīgas teritorijai turpmākajiem gadiem, tad no 2009. gada 1.janvāra Rīgas pašvaldība vairs nebūs tiesīga regulēt automašīnu iebraukšanu Vecrīgā, nosakot iebraukšanas maksu, un iebraukšanas kontroles sistēma tiks demontēta.

Lai saglabātu gājēju un velosipēdu priekšroku un nepieļautu tranzīta satiksmi Vecrīgā, pēc RD Satiksmes departamenta pasūtījuma satiksmes organizēšanas uzņēmums SIA "Rīgas luksofors" ir izstrādājis ceļa zīmju uzstādīšanas shēmas satiksmes organizēšanai Vecrīgā no nākamā gada 1.janvāra. Shēmas izstrādātas, ņemot vērā Rīgas domes Satiksmes departamenta, Ceļu satiksmes drošības direkcijas, VAS "Latvijas valsts ceļi", kā arī Vecrīgas caurlaižu izsniegšanas komisijas priekšlikumus.

Shēma paredz Vecrīgā palielināt gājēju un velosipēdu ielu skaitu, ar stabiņu palīdzību norobežot vairākas ielas transportlīdzekļu caurbraukšanas novēršanai un saglabāt Vecrīgai dzīvojamās zonas statusu. Gājēju un velosipēdu ielu skaits tiks palielināts līdz 35 ielām un to posmiem, kā arī gājējiem un velosipēdu satiksmei tiks atvēlēts Doma laukums. Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem gājējiem un velosipēdistiem arī turpmāk visā Vecrīgas teritorijā būs priekšroka, savukārt automašīnu braukšanas ātrums nedrīkstēs pārsniegt 20 km/h.

"Tā kā RAPLM atteica Vecrīgas īpaša režīma zonas statusa pagarināšanu, tad no 1.janvāra Vecrīgā ar automašīnu varēs iebraukt ikviens, taču Vecrīgas teritoriju nebūs iespējams izmantot tranzīta satiksmei un sastrēgumu apbraukšanai. Operatīvā transporta, ielu uzturēšanas transporta, preču piegādes transporta un citu transportlīdzekļu piekļuve Vecrīgā tiks organizēta četros, savstarpēji atdalītos sektoros, tādējādi novēršot iespēju izmantot vecpilsētu caurbraukšanai," informē RD Satiksmes departamenta Satiksmes organizācijas pārvaldes priekšnieks Georgijs Sovetovs. Viņš norāda, ka transportlīdzekļu satiksmes organizācija pa sektoriem transportlīdzekļiem paredz iespēju izbraukt no Vecrīgas pa to pašu pusi, pa kuru transportlīdzeklis ir iebraucis vecpilsētā. Iebraukšanai un izbraukšanai no Vecrīgas autovadītāji varēs izmantot Poļu gāti, Grēcinieku ielu, Audēju ielu un Smilšu ielu.

RD Satiksmes departaments ir aicinājis Ceļu policiju un Rīgas pašvaldības policiju no 1.janvāra Vecrīgā veikt pastiprinātu Ceļu satiksmes noteikumu un ceļa zīmju ievērošanas kontroli.

Lai atbrīvotu Vecrīgu no ilgstošai stāvēšanai novietotiem transportlīdzekļiem, ir sagatavots arī Rīgas domes Saistošo noteikumu grozījumu projekts, kas paredz ierobežota skaita maksas stāvvietu ierīkošanu Vecrīgā. Šie noteikumi vēl jāizskata RD, un pēc to pieņemšanas tie jāreģistrē RAPLM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!