Partijas "Jaunais laiks" Rīgas domes frakcijas rīcībā nonākusi informācija, kas liecina par iespējamu pašvaldības uzņēmuma "RSK apdrošināšanas AS" valdes priekšsēdētāja Daiņa Virbaļa neatbilstību amatam un rada aizdomas par atsevišķu personu interešu lobēšanu saistībā uzņēmuma privatizāciju, portālu "Delfi" informēja frakcija.

JL Rīgas domes frakcija tuvākajā dienās prasīs Rīgas mēram Nilam Ušakovam izvērtēt Virbaļa atbilstību "RSK apdrošināšanas AS" valdes priekšsēdētāja amatam.

Saskaņā ar JL rīcībā esošu neoficiālu informāciju Virbalis 90. gadu vidū strādājis Valsts policijā un ticis aizturēts uz aizdomu pamata par izspiešanu grupā, informē frakcija. Šo faktu netieši apstiprinot arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmums, kurā teikts, ka "Dainis Virbalis [..] atbrīvots no soda izciešanas sakarā ar noilgumu, apžēlošanu vai amnestiju, viņš nav bijis persona, pret kuru ierosinātā krimināllieta par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu ir izbeigta sakarā ar noilgumu vai amnestiju, [..] bet krimināllieta pret viņu ir izbeigta uz nereabilitējoša pamata".

RD vadība skaidro, ka Virbalim nekad nav tikušas izvirzītas apsūdzības; pret viņu 90. gados sākta lieta atzīta par nepamatotu un pēc tās viņš vēl četrus gadus bez kādām pretenzijām nostrādājis iekšlietu sistēmā un saņēmis pat apbalvojumus par teicamu darbu. "Pulka izteikumi šajā sakarā ir kvalificējami vienīgi kā politiķa necienīgas tenkas," pauž domes vadība.

FKTK arī atzinusi, ka "D.Virbalis nav pietiekami kompetents finansiāla rakstura jautājumos, kuri saistīti ar "RSK apdrošināšana AS" nākotni" un "D.Virbalis nav pietiekami kompetents visās jomās, kuras nepieciešamas, lai apdrošināšanas sabiedrība ar vienu valdes locekli būtu spējīga pastāvīgi, profesionāli, kvalitatīvi un atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām veikt apdrošināšanu", informē JL.

FKTK savā lēmumā norādījusi, ka neiebilst, ka Virbalis sāk pildīt valdes priekšsēdētāja amata pienākumus, tomēr izvirzījusi tam virkni nosacījumu. Tomēr JL norāda, ka Virbalis sācis pildīt pienākumus jau mēnesi pirms komisijas lēmuma, kurš pieņemts 20.novembrī.

JL uzskata, ka Virbalis šajā laikā veicis "faktiski neatgriezeniskus procesus uzņēmuma restrukturizācijā".

Tāpat partija pauž aizdomas, ka 26.oktobra Rīgas pilsētas pašvaldības īpašuma privatizācijas komisijas lēmums uzdot sagatavot domes lēmuma projektu par "RSK apdrošināšanas AS" nodošanu privatizācijai ar privātā kapitāla piesaistīšanas metodi virzīts atsevišķas apdrošināšanas kompānijas interesēs, kurā savulaik ir darbojies gan Virbalis, gan arī aizdomās par pusmiljona latu no uzņēmuma līdzekļiem izšķērdēšanu no RSK atbrīvotais valdes priekšsēdētājs Ēriks Gailāns, gan arī atsevišķi Rīgas mēra Nila Ušakova padomnieki, kuru bizness ir tieši saistīts ar apdrošināšanas biznesu. Kā piemēru JL min Ušakova ārštata padomnieku ekonomikas un attīstības jautājumos Ēriku Teilānu, kurš vienlaikus ir arī apdrošināšanas kompānijas padomes priekšsēdētājs.

RD vadība atgādina, ka pilsētas neatliekamie ieguldījumi RSK atbalstam jau sasnieguši 1,2 miljonus latu. Tas pilnīgi noteikti neatbilst nedz pilsētas, nedz tās iedzīvotāju interesēm. Šie ieguldījumi tikai notur uzņēmumu "uz ūdens", bet nebūt nepadara to par iekārojamu privatizācijas objektu. Privatizācijas process tika uzsākts jau 2005. gadā, pēc investīciju kompānijas "Bastions ZS" (bijušais "AAS Balta" akcionārs) pieteikuma. Interesi privatizēt šo uzņēmumu toreiz izteica arī apdrošināšanas kompānijas BTA un "Balta". Pašreizējā dome tikai turpina jau uzsākto privatizācijas procesu, un Rīgas domes vadības mērķis ir turpmāku pilsētas zaudējumu novēršana. Vienīgais veids, kā to panākt, ir privāta kapitāla piesaistīšana. Jo vairāk pretendentu piedalīsies šajā procesā, jo lielākas cerības, ka to izdosies sekmīgi pabeigt, norāda pilsētas vadība.

Rīgas domes vadība aicina Rīgas domes "Jaunā laika" frakciju iepazīties un pielietot tās konstruktīvas sadarbības iespējas, ko deputātiem sniedz Rīgas pašvaldības nolikums, kā arī izvairīties no necienīgas rīcības – melu izplatīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!