Rīgas domes deputāti ārkārtas sēdē otrdien vienbalsīgi nolēma likvidēt Rīgas novada slimokasi (RNSK), kuras funkcijas no 1.aprīļa veic Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras (VOVAA) teritoriālā daļa.
Par 325 000 latu piešķiršanu RNSK parādu segšanai veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem deputāti lems kārtējā domes sēdē. Vicemērs Sergejs Dolgopolovs debatēs atzina, ka "sistēma valstī, kuru mēs saucam par veselības aprūpi, pēdējo desmit gadu laikā novesta līdz kliņķim un ne ar mūsu palīdzību", tāpēc RNSK likvidācija ir "spiests solis".

Domes lēmums paredz līdz 12.aprīlim izveidot slimokases likvidācijas komisiju, par tās vadītāju ieceļot Labklājības departamenta Veselības aprūpes pārvaldes priekšnieku Mārtiņu Rempi. Likvidācijas komisijas darbam nebūs nepieciešami papildu līdzekļi.

Departamenta vadītājam Valdim Nagobadam uzdots līdz 11.aprīlim brīdināt RNSK vadītāju Natāliju Bulgakovu par atlaišanu. Tāpat Nagobadam uzdots nekavējoties izstrādāt veselības aprūpes pieejamības koncepciju pilsētā un rīcības plānu 2002.gadam, kas Sociālo jautājumu komitejai jāizskata un jāapstiprina līdz 9.maijam. Savukārt Bulgakovai uzdots brīdināt slimokases darbiniekus par atlaišanu likvidācijas dēļ.

Pēc Nagobada vārdiem, būs arī jāsagatavo priekšlikumi to funkciju nodrošināšanai, kuras nepārņems VOVAA, piemēram, bērnu imunizācijai un citām. Viņš debatēs arī sacīja, ka Labklājības departaments būs gatavs pildīt jaunās ar veselības aprūpi saistītās funkcijas, ja dome atbilstoši grozīs departamenta nolikumu.

Bojārs vēl pirms sēdes atzina, ka pēc RNSK dome vairs neinvestēs līdzekļus medicīnisko iestāžu "tehnikā, bet cilvēkos", bet par tehniku būs jārūpējas valstij. Nagobads deputātiem norādīja, ka pašreiz "jebkurai pašvaldībai, arī Rīgai, nav nekādas iespējas uzlabot situāciju", un pēc slimokases likvidācijas "par finansējuma [veselības aprūpei] pietiekamību atbildība būs aģentūrai un Labklājības ministrijai".

Jau ziņots, ka veselības aprūpes pakalpojumus rīdziniekiem RNSK vietā no 1.aprīļa nodrošina VOVAA Rīgas teritoriālā daļa, kas apmaksās valsts garantētos aptieku un ārstniecības iestāžu sniegtos pakalpojumus, jo slimokase nesaņēma valsts pasūtījumu šim mērķim.

Rīgas dome vairākkārt vērsās pie Labklājības ministrijas, lūdzot pagarināt līguma termiņu ar RNSK, solot segt slimokases parādus. Lai gan dome atradusi lidzekļus iespējamo parādu segšanai, ministrija un VOVAA nepārskatīja lēmumu nepagarināt līguma termiņu ar slimokasi.

VOVAA pagājušā gada decembrī nepiešķīra Rīgas novada slimokasei valsts pasūtījumu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanā 2002.gadam, jo slimokases darbībā aģentūra atklāja normatīvo aktu un līgumsaistību pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!