Latvijas Transplantācijas centrs pēdējā laikā saņem izmisušu cilvēku lūgumus nopirkt viņu nieres, taču centrs uzsver, ka nav starpnieks orgānu iegādei, pirmdien ziņo laikraksts "Diena".

"Pēdējā laikā tiešām zvana ļoti daudz. Ir bijis pat tā, ka raud - neesot ko ēst ģimenei. Vienīgā izeja - pārdot nieri," laikrakstam atzinis centra vadītājs Rafails Rozentāls, norādot, ka centrā nestrādā orgānu piegādes starpnieki, bet mediķi, kuri operē.

"Orgāniem nav cenas un nevar būt, tas ir princips," laikrakstam norādījis Rozentāls, lūdzot nepievērst uzmanību krīzes laika nodevai - nieru pārdevējiem. Tas neesot nopietni. Bieži vien viņi naudu gribot uzreiz un tad, kad jānāk uz pārbaudēm, nozūdot.

Lai secinātu, vai niere derēs konkrētajam cilvēkam, saderības noteikšanai vajadzīgs teju gads, un to pārbauda pēc padsmit parametriem. Tieši pārbaudē ātri vien kļūstot skaidrs, kad lieta saistīta ar pārdošanu. Tad izpētes procesu aptur.

Centra vadītājs situāciju salīdzina ar 90. gadu vidu, kad arī bijis daudz nieru pārdevēju. Vienīgi tagad cilvēki ne tikai zvana, bet ievieto sludinājumus internetā. "Reiz bija tāds gadījums - atnāk divi puikas, grib pārdot nieri, prasa divus tūkstošus latu. Saku: man naudas nav. Viņi uzreiz: re, tur koridorā sēž kāds, kam vajag - vai nu viņš ņem manu nieri, vai nogalināšu. Es teicu: puikas, davai prom."

Laikraksts pārliecinājās, ka arī interneta portālos ir vairāki sludinājumi, kuros cilvēki sola pārdot savas nieres, viena nosauktā cena ir vismaz 10 000 latu. Savukārt cilvēki, kuri rindā nieri gaida vairākus gadus, atzīst, ka par šādiem sludinājumiem zina un labprāt maksātu par nieri, ja vien būtu nauda, norāda laikraksts.

Kļūt par orgānu donoru iespējams, ar pasi aizejot uz Pilsonības un imigrācijas departamentu un parakstot speciālu dokumentu. Pērn tie bija ap 70 cilvēku, savukārt dzīvie donori - tikai seši. Rozentāls lēš, ka patlaban Latvijā kļūt par orgānu donoriem piekrituši nedaudz mazāk kā 0,1% iedzīvotāju. Eiropā 2008. gadā 18% no visiem donoriem bijuši dzīvie. Dzīva donora nieres ziedošana izplatīta arābu valstīs. Vislabākā situācija transplantācijas jomā ir Norvēģijā, Nīderlandē, Šveicē un Spānijā.

Latvijā trīs gadu ilga mākslīgās nieres operācija un ārstēšana pacientam izmaksā ap 35 000 latu, bet no donora iegūtas - ap 22 000. Kopumā vienas nieres transplantācija palīdz ieekonomēt vidēji 50 000 latu. Uz to norāda arī cilvēki, kuri gaida nieri, iesakot Transplantācijas centram vairāk rosināt cilvēkus kļūt par orgānu donoriem - gan novēlot savus orgānus pēc nāves, gan uzrunājot tos, kas internetā savus orgānus piedāvā par naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!