Šodien Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pilnībā noraidīja ģimenes ārstu prasību pret Rīgas novada slimokasi (RNSK) par līdzekļu ieturēšanu saistībā ar kompensējamo zāļu izrakstīšanu.
Ģimenes ārstu pārstāvis - advokāts Agris Bitāns pagaidām vēl nevarēja pateikt, vai tiesas spriedumu pārsūdzēs. Savukārt RNSK direktora pienākumu izpildītāja Natālija Bulgakova pauda, ka ir pilnībā apmierināta ar šādu tiesas lēmumu.

Sprieduma pilns teksts tiks sagatavots līdz 20.maijam, un no šī datuma spriedumu varēs pārsūdzēt 20 dienu laikā.

Jau ziņots, ka Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trīs ģimenes ārstu - Ingūnas Strazdiņas, Indras Kārkliņas un Arnolda Berga prasības pret RNSK apvienojusi vienā tiesvedībā. Trīs lietas vienā tiesvedībā apvienotas ar mērķi panākt ātrāku un precīzāku lietu izskatīšanu.

Pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem, ģimenes ārsti prasa tiesai atcelt ierobežojošās kvotas valsts kompensējamo medikamentu izrakstīšanai, ko noteikusi RNSK. Ģimenes ārsti tiesas ceļā arī vēlas no RNSK piedzīt līdzekļus, ko tā ieturējusi saistībā ar kompensējamo zāļu izrakstīšanu ārpus noteiktajām kvotām.

RNSK savukārt tiesā pauda viedokli, ka ģimenes ārstu prasības būtu pilnībā noraidāmas. RNSK direktora pienākumu izpildītāja Natālija Bulgakova norādīja, ka ģimenes ārsti, pārsniedzot medikamentu kvotas, nodara zaudējumus RNSK, jo tā nevar savlaicīgi norēķināties ar aptiekām par izsniegtajiem medikamentiem un pēcāk ir spiesta maksāt soda procentus.

Šādā veidā tiek arī pārkāpts slimokases līgums ar Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūru un likums par valsts budžetu.

LETA jau ziņoja, ka prasību iesniedzēji - trīs ārsti bija pārtērējuši RNSK noteiktos limitus valsts kompensējamo zāļu izrakstīšanai un viņiem pēcāk slimokase ieturēja pārtērētos līdzekļus no nopelnītās naudas. Slimokase ārstiem ieturējusi dažādas summas, ap Ls 300-450.

Ārsti vēlas panākt, lai slimokase atmaksā viņiem ieturētos līdzekļus. Ar tiesas palīdzību ārsti arī vēlas vērsties pret RNSK noteiktajiem ierobežojumiem valsts kompensējamo medikamentu izrakstīšanai, jo šie limiti ir pretrunā ar Ministru kabineta noteikumiem.

Kā ziņots, RNSK pagājušā gada augustā pieņēma lēmumu daļēji ieturēt valsts kompensējamo medikamentu budžeta pārsniegumus no ārstu nopelnītajiem līdzekļiem. Augustā no ārstu nopelnītajiem līdzekļiem kopumā tika ieturēti Ls 14 000. Medikamentu budžetu jūlijā Rīgas ārsti un ārstniecības iestādes pārsniedza kopumā par Ls 34 000.

Savukārt Latvijas Ģimenes ārstu asociācija septembrī noslēdza vienošanās protokolu ar juridisko biroju "B&Š partneri" par to, lai šis birojs turpmāk analizētu jautājumus par pacientu un ģimenes ārstu tiesību un likumīgo interešu apdraudējumu sakarā ar slimokasu noteiktajiem ierobežojumiem valsts apmaksājamo medikamentu izrakstīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!