Foto: DELFI
Valsts ieņēmumu dienests (VID) sadarbībā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) ceturtdien Rīgas Centrāltirgū konfiscējis vairāk nekā tonnu dārzeņu un augļu, kas nodoti sociālās aprūpes centram "Rīga", informē VID Komunikācijas nodaļa.

VID pārbaudīja 13 tirdzniecības vietas un konstatēja dažādus tirdzniecības noteikumu pārkāpumus.

Pārbaudes laikā inspektori veica kontrolpirkumus un pārbaudīja preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālu, tirdzniecības vietā esošā elektroniskā kases aparāta lietošanas noteikumu ievērošanu, kā arī to, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID ne vēlāk kā vienu dienu pirms persona uzsāk darbu.

Deviņās tirdzniecības vietās VID inspektori konstatēja, ka tiek tirgoti augļi un dārzeņi bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem. Uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, visos deviņos gadījumos pārdevēji atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās, neuzrādot tirdzniecībai Centrāltirgū nepieciešamos dokumentus. Rezultātā prece tika atzīta par bezsaimnieka mantu un nolemts to konfiscēt.

Kopumā konfiscēti 897 kilogrami augļu, 210,8 kilogrami dārzeņu un 20,8 kilogrami zaļumu, tajā skaitā 323 kilogrami apelsīnu, 173 kilogrami meloņu, 115 kilogrami bumbieru, 113 kilogrami ananāsu, 57 kilogrami tomātu, 51 kilograms paprikas, 42 kilogrami kivi, 30,5 kilogrami vīnogu, 28 kilogrami mandarīnu un citi.

Tā kā augļi un dārzeņi ir ātri bojājošās preces, tās ir jārealizē īsā laika posmā. Tā kā Pārtikas veterinārais dienests ir izsniedzis sertifikātu, ka konfiscētie produkti atbilst tirdzniecības standartiem, VID tos nodeva sociālās aprūpes centram "Rīga", kurā tiek aprūpēti veci ļaudis un invalīdi. Kopumā nodoti 1128,6 kilogrami augļu un dārzeņu.

Savukārt četrās tirdzniecības vietās VID inspektori konstatēja, ka netiek ievērota elektroniskā kases aparāta lietošanas kārtība; trijos gadījumos konstatēts, ka maksa par kontrolpirkumu netiek reģistrēta kases aparātā, bet vienā konstatēti maznozīmīgi pārkāpumi.

Par pārkāpumiem ir uzsāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās un tiks piemēroti sodi saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

VID regulāri veic šādas pārbaudes tirgos. 2010.gada pirmajos četros mēnešos kopumā tirgos visā Latvijā jau veiktas 303 tematiskās pārbaudes, no kurām 241 pārbaudē jeb 80% atklāti dažādi pārkāpumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!