Foto: stock.xchng
Veselības inspekcija (VI) piemērojusi 50 latu administratīvo sodu vecmātei Dinai Ceplei, kuras uzraudzītas mājdzemdētājas bērniņš šā gada pavasarī nāca pasaulē miris pēc komplikācijām dzemdību laikā. VI uzskata, ka vecmāte pieļāvusi kļūdu, nenovērtēdama situācijas nopietnību un steigšus neizsaukdama neatliekamo medicīnisko palīdzību, sestdien vēsta laikraksts "Diena".

Šis ir trešais gadījums, kad Ceples profesionālā darbība tiek izvērtēta Veselības inspekcijā. Iepriekšējos divos gadījumos 2009. gadā pārkāpumi netika atrasti.

"Diena" atgādina", ka Ieva savu bērniņu zaudēja šī gada pavasarī mājdzemdībās, kuras sākās 39. grūtniecības nedēļā ar asiņošanu, kas, kā vēlāk tika konstatēts, vēstīja par placentas priekšlaicīgu atdalīšanos. Valdības noteikumi par plānotu ārpusstacionāra dzemdību palīdzības sniegšanu nepārprotami norāda, ka asiņošana no dzemdību ceļiem ir iemesls, lai sievieti pārvestu uz slimnīcu. Taču Ieva pati neizsauca ātro palīdzību, paļaujoties uz vecmāti. Kad Ceple pie dzemdētājas ieradās trīs stundas pēc dzemdību sākuma, viņa gan izsauca ātrās palīdzības mediķus, taču slimnīcā Ieva uzzināja - viņas meitiņa jau ir mirusi.

Veselības ministrija (VM) jūnijā iesniedza VI prasību veikt situācijas ekspertīzi. Toreiz ministrijas pārstāvji izteica pārliecību, ka, tiklīdz vecmāte uzzināja par asiņošanu, tieši viņai bija jānodrošina dzemdētājas pārvešana uz slimnīcu 30 minūšu laikā. Pabeigusi ekspertīzi, VI tikai apstiprina - vecmātei bija jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Uz jautājumu, vai trīs stundu kavēšanās noveda pie bērna nāves, VI atbild - nav zināms, kurā brīdī sākās izmaiņas placentā un tām sekojošās komplikācijas. Līdz ar to konstatētais pārkāpums neesot tieši saistāms ar bērna nāvi.

"Bet man nav tiesību saukt ātro palīdzību uz svešu māju. Turklāt, ja pacients atsakās braukt uz slimnīcu, man jāmaksā soda nauda - 30 lati," iebilst Ceple, saņēmusi VI ekspertīzes slēdzienu. "Taču neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi inspekcijas darbiniekiem esot apliecinājuši - ja vecmāte viņus izsauks, viņi ieradīsies. Tādēļ turpmāk mēs (mājdzemdību vecmātes) vismaz mēģināsim izsaukt ātrās palīdzības mediķus arī pie tām dzemdētājām, pie kurām vēl neesam ieradušies."

Vecmātei piemēroto naudas sodu Ieva nosauc par "smieklīgu", tomēr viņa zinājusi - mediķu administratīvā atbildība par ārstēšanā pieļautajām kļūdām nepārsniedz 250 latu. Viņa pagaidām nav izlēmusi, vai sākt tiesvedības procesu, jo viņai pašai tas būtu emocionāli ļoti smagi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!