Foto: F64
Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, izmantojot deputātiem Satversmē dotās tiesības, uzdevusi Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) deputātu jautājumu par iespējamu PSRS okupācijas seku novērtēšanas komisijas darbības atjaunošanu, informē apvienības pārstāvis Jānis Iesalnieks.

Apvienība atgādina, ka komisija tika izveidota 2005. gadā, bet aizpērn, kad komisijas darbs jau tuvojās noslēgumam, ekonomiskās krīzes dēļ tās darbību apturēja. Kopš tā laika PSRS okupācijas radīto zaudējumu apkopošanu un aprēķināšanu turpina uz komisijas locekļu bāzes izveidotā sabiedriskā organizācija "Latvijas okupācijas izpētes biedrība" par privāti saziedotiem līdzekļiem, norāda VL-TB/LNNK.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcija lūgusi Dombrovskim atbildēt, kad valdība plāno atjaunot komisijas darbību, vai valdība, gatavojot šā gada valsts budžeta grozījumus un nākamā gada valsts budžeta projektu, paredzēs finansējumu komisijas darbības atjaunošanai un pabeigšanai, kā arī kādi ir bijuši valdības paveiktie darbi un turpmākās plānotās darbības, lai pildītu citus 2005.gada Saeimas deklarācijā Ministru kabinetam uzdotos uzdevumus.

Apvienība arī atgādina, ka 2005. gada 12. maijā Saeima pieņēma deklarāciju "Par Latvijā īstenotā Padomju Sociālistisko Republiku Savienības totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nosodījumu", kurā cita starpā Saeima Ministru kabinetam uzdeva triju mēnešu laikā izveidot speciālistu komisiju, kas noteiktu PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaitu, masu kapu vietas, apkopotu visu informāciju par represijām, masveida deportācijām un aprēķinātu zaudējumus, ko šis režīms nodarījis Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem. Tāpat saskaņā ar Saeimas lēmumu valdībai uzdots noslēgt Latvijas un Krievijas nolīgumu, kas noteiktu savstarpējās saistības materiālo izdevumu segšanā, kā arī palīdzības sniegšanā pārceļotājiem, tāpat arī viņu ģimenēm, kas pārceļas uz savu vēsturisko vai etnisko dzimteni.

Tāpat 2005.gada Saeimas lēmums paredz "joprojām uzturēt prasības pret Krieviju par okupācijas rezultātā Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu un visu no Latvijas izvesto arhīvu materiālu, arī Latvijas PSR Valsts drošības komitejas arhīvu materiālu atdošanu Latvijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!