Foto: LETA
Lai gan valdībai aizdevēji iebildumu dēļ nāksies atteikties no valsts un privātās partnerības projekta Valmieras policijas mājas izbūvei, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) uzskata, ka cietumi jābūvē, piesaistot privāto partneri, un cer ar pamatotiem un racionāliem argumentiem iegūt aizdevēju akceptu šim vērienīgajam projektam, svētdien ziņo LTV raidījums "De facto".

Saskaņā ar pašreizējiem aprēķiniem, slēdzot divus vecos cietumus, ietaupītu četrus miljonus latu, bet par jauno privātajam ik gadu maksātu sešus. Ļoti aptuvenas aplēses liecina, ka viens jauns cietums valstij var izmaksāt aptuveni 50 miljonus latu bez pievienotās vērtības nodokļa. Štokenbergs atzīst, ka cietumu projekts ir viņa prioritāšu augšgalā, un atgādina, cik svarīgi, lai cietums būtu kā iestāde, kurā cilvēks labojas, nevis apgūst noziedzības skolu.

"Mums ir plāns pārdot kaut vai esošās teritorijas. Tā mēs varētu iegūt sēklas naudu, ar kuru uzsākt finansējuma piesaisti. Piemēram, Jelgavā – mums cietums ir pašā pilsētas centrā, kur es pieņemu, ka kādam investoram būtu interese, ko darīt pašā pilsētas centrā. Bet tas nesegs visus izdevumus," raidījumam atklāja Štokenbergs.

Ministra padomnieks Gatis Kokins savukārt raidījumam atklāja, ka, visticamāk, pirmos varētu slēgt Kurzemes cietumu Liepājas tuvumā un cietumu Liepājas centrā, kas traucē pilsētai tālāk attīstīties. Ieslodzījuma vietu pārvaldē gan neuzskata, ka Liepājas cietums ir viskritiskākā stāvoklī. Tāpat domas dalās arī par Centrālcietuma nākotni. Kokins tajā vairs redz vietu tikai muzejam, tad pārvaldē to nosauc kā pirmo, par kura rekonstrukciju tomēr var domāt, ziņoja "De facto".

Konkrēti soļi un aprēķini Kurzemes cietuma projektam būs gatavi pēc pāris mēnešiem. Jau notikušas sarunas ar Liepājas pašvaldību, kas cietumam piedāvājusi vietu ārpus centra, kaut kur pie Rīgas šosejas. "Liepājas gadījumā – jā tas cietums ir teju pilsētas centrā, pilsētai ir interese par šo vietu, un es domāju, ka tur mums izdosies atgūt kādu daļu naudas," raidījumam skaidroja Kokins.

Savukārt aprīļa beigās plānots parakstīt līgumu ar Norvēģiju par tās finansiālu atbalstu jauna, aptuveni desmit miljonu latu vērta cietuma korpusa būvniecībai Olainē. Tur pārvietos ilgstoši slimojošus un atkarīgos cietumniekus.

Patlaban kopumā Latvijas cietumos ir aptuveni septiņi tūkstoši ieslodzīto, no kuriem mazliet vairāk nekā puse ir notiesāti, bet pārējie savu spriedumu vēl gaida.

Jau ziņots, ka Tieslietu ministrija sākusi izstrādāt finanšu un ekonomisko pamatojumu privātās un valsts partnerības projektam Šķirotavas un Kurzemes ieslodzījuma vietu celtniecībai un uzturēšanai. Ministrija uzskata, ka valsts un privātās partnerības piedāvātās iespējas par būtiskām cietumu infrastruktūras uzlabošanai, ieslodzīto resocializācijai, sabiedrības un cietumu darbinieku drošības nodrošināšanai un līdzekļu ekonomijai.

Tikmēr Iekšlietu ministrija (IeM) pēc starptautisko aizdevēju ieteikuma pārtrauks vairākus miljonus latu vērto publiskās un privātās partnerības projektu jaunā Valmieras policijas kompleksa būvei. Starptautiskās aizņēmuma programmas partneri – Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Komisija - neatbalsta IeM ieceri noslēgt publiskās un privātās partnerības līgumu ar būvfirmu "Arčers par Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes administratīvo ēku kompleksa būvniecību Valmierā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!