Foto: LETA
Valsts ieņēmumu dienests (VID) šonedēļ 30 pārbaudēs vairākos Rīgas tirgos un mazumtirdzniecības vietās konfiscējis 275 kilogramus dārzeņu, zaļumu un ogu, kurus nodeva Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam.

Kopumā 30 tirdzniecības vietu tematiskās pārbaudes tika veiktas Rīgas centrāltirgū, Lubānas tirgū, "Nakts" tirgū un citās Rīgas pilsētas mazumtirdzniecības vietās. Pārbaudes tirgos tika veiktas galvenokārt lauksaimniecības produkcijas tirdzniecības vietās ar mērķi pārliecināties, vai tirgotāji patiešām tirgo pašu izaudzētu produkciju vai iepirktu produkciju. VID atgādina, ka saskaņā ar likumu, tirgojot tirgū iepirktas preces, ir obligāti jāizmanto kases aparāts.

Karstā vasara Zoodārzā

Pārbaužu laikā VID inspektori veica kontrolpirkumus un pārbaudīja preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālu, tirdzniecības vietā esošā elektroniskā kases aparāta lietošanas noteikumu ievērošanu, kā arī to, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID ne vēlāk kā vienu dienu pirms persona uzsāk darbu.

Kopumā dažādus tirdzniecības pārkāpumus VID inspektori konstatēja 24 gadījumos jeb 80% no kopumā veiktajām 30 pārbaudēm. Visbiežāk VID inspektoriem, veicot kontrolpirkumu, pirkums netika reģistrēts elektroniskajā kases aparātā, kases aparāts nemaz nebija uzstādīts vai arī tā lietošanā tika konstatēti dažādi pārkāpumi.

Tāpat pārbaužu laikā tika konstatēts, ka četrās tirdzniecības vietās Rīgas Centrāltirgū un "Nakts" tirgū tiek tirgota nezināmas izcelsmes produkcija. Uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, pārdevēji atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās, neuzrādot preces pavaddokumentus. Rezultātā prece tika atzīta par bezsaimnieka mantu un pieņemti lēmumi administratīvā pārkāpuma lietā par dārzeņu, zaļumu un ogu konfiskāciju.

Kopumā tika konfiscēti 210,5 kilogrami dārzeņu - 73 kilogrami gurķu, 62,5 kilogrami tomātu, 61 kilograms kāpostu un 14 kilogrami redīsu, deviņi kilogrami diļļu un 55,5 kilogrami ogu - 12 kilogrami zemeņu, 14 kilogramu vīnogu un 29,5 kilogrami ķiršu.

Arī iepriekšējā reizē, kad, veicot tematiskās pārbaudes Rīgas centrāltirgū, VID kā bezsaimnieka mantu konfiscēja 355 kilogramus dārzeņu, augļu un ogu, un arī tie tika nodoti Rīgas zooloģiskajam dārzam.

Par konstatētajiem pārkāpumiem ir uzsāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās un tiks piemēroti sodi.

VID regulāri veic šādas pārbaudes tirgos. 2011.gada pirmajos piecos mēnešos kopumā tirgos visā Latvijā ir veiktas 287 tematiskās pārbaudes, no kurām 225 tematiskajās pārbaudēs jeb 78% ir konstatēti dažādi ar tirdzniecības noteikumu un darba tiesisko attiecību neievērošanu saistīti pārkāpumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!