Foto: PantherMedia/Scanpix
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis pagaidu noregulējumu un noteicis tiesisku pienākumu vairāku Rīgas autostāvvietu apsaimniekotājam SIA "EuroParking" nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kas izpaužas kā patērētāja lēmuma pieņemšanai nepieciešamas būtiskas informācijas par maksas autostāvvietu noklusēšana un riteņu bloķētāju iekārtu uzlikšana vai nenoņemšana, līdz patērētājs ir veicis līgumsoda samaksu.

Kā informēja PTAC, centrs atzinis par negodīgu un aizliedzis "EuroParking" īstenot šādu komercpraksi, jo konstatēts, ka uzņēmuma maksas autostāvvietās nav sniegta pilnīga informācija. Savukārt gadījumos, ja patērētāji nav veikuši apmaksu par autostāvvietu, automašīnām tiek uzliktas riteņu bloķēšanas iekārtas, kas netiek noņemtas līdz brīdim, kad patērētājs ir veicis līgumsoda samaksu.

PTAC lietas izpēti sācis pēc vairākām patērētāju telefoniski sniegtām sūdzībām un no Valsts policijas saņemtajiem materiāliem.

PTAC atzinis, ka "EuroParking" īsteno maldinošu un agresīvu komercpraksi attiecībā pret patērētājiem, jo viņiem netiek sniegta informācija par autostāvvietas pakalpojuma cenu, kā arī par to, kādas darbības patērētājam ir jāveic, lai nepieciešamības gadījumā informētu autostāvvietas uzraugošās personas par laiku, kad patērētājs ir sācis autostāvvietas izmantošanu.

PTAC konstatējis, ka autostāvvietas teritorijā nav iespējams veikt priekšapmaksu par autostāvvietas izmantošanu, konkrēti, K.Valdemāra ielā 118, Rīgā, tostarp nav iespējams saņemt apliecinājumu tam, cikos patērētājs ir sācis autostāvvietas izmantošanu. Līdz ar to patērētājs nevar droši izmantot pieļaujamās 45 bezmaksas minūtes, tā kā tiek piemērotas soda sankcijas, tajā skaitā automašīnu riteņu bloķētāju iekārtu uzlikšana.

Autostāvvietas lietošanas noteikumos noteikts, ka, neveicot maksu par pakalpojumu, autostāvvietas operatora pilnvarota persona ir tiesīga izmantot transportlīdzekļu riteņu bloķēšanas iekārtu, kas netiek noņemta līdz līgumsoda apmaksas brīdim.

Līdz ar to patērētājs ir spiests nekavējoties samaksāt piemēroto līgumsodu, vai arī viņam tiek liegta iespēja izmantot savu automašīnu. Tādējādi maksājamā soda nauda arvien pieaug.

PTAC skatījumā šāda darbība atzīstama par nesamērīgas ietekmes vai piespiedu līdzekļu un draudu izmantošanu, pakļaujot patērētāju spiedienam, kas var negatīvi ietekmēt vidusmēra patērētāja rīcības brīvību attiecībā uz pakalpojumu, un tā rezultātā patērētājs var pieņemt tādu lēmumu par pakalpojuma pieņemšanu un līgumsoda samaksu, kādu viņš citādi nepieņemtu.

PTAC secinājis, ka šāda komercprakse var radīt tūlītēju un būtisku kaitējumu patērētāju ekonomiskajām interesēm, tāpēc ar pagaidu noregulējumu uzlicis "EuroParking" tiesisku pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi.

Gala lēmumu šajā lietā PTAC pieņems pēc nepieciešamās informācijas iegūšanas un visu lietas materiālu un apstākļu izvērtēšanas. Galīgā lēmuma pieņemšanas termiņš patlaban netiek konkretizēts.

PTAC papildina, ka, gadījumā, ja autostāvvietas, kuras apsaimnieko "EuroParking", pieder citām fiziskām vai juridiskām personām, šīs personas ir līdzatbildīgas par to īpašumā veiktu negodīgu komercpraksi, līdz ar to PTAC aicina īpašniekus nekavējoties veikt darbības, lai novērstu negodīgas komercprakses veikšanu.

Centrs atgādina, ka par negodīgu komercpraksi var piemērot administratīvo sodu līdz 10 000 latiem.

PTAC aicina patērētājus informēt PTAC, ja "EuroParking" turpina uzlikt riteņu bloķēšanas iekārtas.

Pēc "Firmas.lv" pieejamās informācijas, 2011.gada 28.aprīlī reģistrētā "EuroParking" pilnībā pieder Danielam Kominaram.

Firmai reģistrētas desmit autostāvvietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!