Foto: DELFI Aculiecinieks
Starp dokumentiem nejauši atradu kādas Rēzeknes novada lauku skolas trešās klases skolnieka liecību. Kā redzams, liecība izdota pabeidzot 1944-45. mācību gadu. Skolēns nav izcēlies ar sekmēm, un saskaņā ar Pedagogu konferences lēmumu, atstāts uz otru gadu.

Tāpat dokumentā redzams, ka toreiz izglītību kūrēja valsts iestāde - Latvijas PSR Izglītības Komisariāts. Tajos gados gan vēl Latvijā atradās vācu karaspēks, tāpēc acīmredzot tika izmantotas pirmskara blankas. Pēc aculiecinieku stāstītā, visu kara laiku darbojās skola, veikali, pasts.

Jau vairāk nekā 30 gadus šīs liecības īpašnieks nav starp dzīvajiem, visdrīzāk, ka arī pedagogi jau sen miruši. Nu jau astoņus vai desmit gadus ir slēgta skola, ekonomiskie triecieni ir „nogremdējuši” pastu, bet šis dokuments joprojām ir saglabājies kā vēstures liecinieks... Vēstures, kuru mēs nevaram izmainīt.


Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!