Foto: F64
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Novērtēšanas un reģistrācijas centrs pagaidām nav saņēmis iebildumus pret pārtikas produkta "Sklandrausis" reģistrāciju, lai tas iegūtu Eiropas Komisijas (EK) garantētās tradicionālās īpatnības sertifikātu, pastāstīja PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centra Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja Diāna Birkenfelde.

Viņa norādīja, ka iebildumu izteikšanas procedūra gan vēl turpināsies līdz 8.novembrim. "Līdz šim brīdim PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centrs nav saņēmis iebildumus," apliecināja Birkenfelde.

Ja šajā laikā iebildumi netiks izteikti, tiks pieņemts lēmums par reģistrācijas iesnieguma atbilstību. "Savukārt 20 darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas produkta norādes pieteicēja iesniegtā dokumentācija tiks nosūtīta Zemkopības ministrijai un EK tālākai izvērtēšanai," sacīja PVD pārstāve un piebilda, ka desmit darbdienu laikā pēc reģistrācijas iesnieguma nosūtīšanas EK katram grupas dalībniekam tiks izsniegts sertifikāts.

Jau vēstīts, ka PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centrs šogad 19.jūlijā saņēma biedrības "Zaļais novads" iesniegumu ar lūgumu reģistrēt pārtikas produktu sklandrausis kā garantētu tradicionālu īpatnību, tāpēc sāka sklandrauša, kas ir tradicionāls Kurzemes novada ēdiens, reģistrācijas procedūru, lai tas iegūtu EK garantētās tradicionālās īpatnības sertifikātu.

PVD iepriekš paskaidroja, ka garantētās tradicionālās īpatnības zīme norāda, ka produkts tiek ražots ar konkrētām sastāvdaļām un pagatavošanas metodēm. Sklandrausis ir tradicionāli lietots produkts vairāk nekā 20 gadu un ir specifisks, atšķirīgs no citiem, tāpēc, iegūstot EK sertifikātu par garantētu tradicionālu īpatnību, sklandrausis iegūs īpašu marķējumu, kā arī atpazīstamību tirgū. Patērētājs, redzot šo simbolu vai norādi, rēķināsies, ka produktam piemīt šīs konkrētās īpašības un specifika.

Latvijā līdz šim neviens produkts nav saņēmis šādu sertifikātu, bet EK reģistrā pašlaik ir reģistrēti aptuveni 40 pārtikas produkti ar garantētu tradicionālu īpatnību.

Saskaņā ar produkta reģistrācijas pieteikumu gatavs sklandrausis ir 1,5–2,5 centimetru biezs. Pēc izskata tam raksturīga burkānu oranžā krāsa. Virspusē var būt uzziesta arī krējuma kārta. Sklandraušu garšas diapazons var būt no saldenas līdz ļoti saldai. Ēdot sajūtama maizes izstrādājuma garša, ko piedod mīklas pamatne, bet garšu buķetē dominē burkānu garša, teikts pieteikumā.

Vārds 'sklandrausis' minēts Mīlenbaha–Endzelīna "Latviešu valodas vārdnīcas" trešajā sējumā (1927–1929), kurā dots arī šā vārda skaidrojums – "apaļš rausis ar pildījumu vidū". Sklandrausis ir uzskatāms par Latvijas nacionālo ēdienu, jo tā gatavošanas un ēšanas tradīcijas iesniedzas senā pagātnē. To apliecina šā ēdiena nozīme senlatviešu gadskārtu svētkos un svinamajās dienās.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!