Foto: LETA
Valsts prezidenta kanceleja (VPK) Andra Bērziņa prezidentūras laikā nemaksās īres maksu "Valsts nekustamajiem īpašumiem" (VNĪ) par Jūrmalas rezidenci, bet segs tikai ēkas uzturēšanas izdevumus, pavēstīja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Viņa uzsvēra, ka prezidents Bērziņš nevar lemt, vai nākamie Latvijas prezidenti izmantos rezidenci, un, tā kā rezidence ir paredzēta likumā, Bērziņa prezidentūras laikā VPK tikai nodrošinās rezidences uzturēšanu - ūdens, minimāls siltums, apsardze. Tādējādi uzturēšana mēnesī prasīs 1500-3000 latu atkarībā no sezonas, proti, ziemā jāmaksā vairāk par komunālajiem maksājumiem.

Tāpat kanceleja ir samazinājusi darbinieku skaitu rezidencē, un to plānojot darīt arī turpmāk.

"Kanceleja no nākamā gada vairs nebūs rezidences nomnieks, bet tikai nodrošinās tās tehnisku uzturēšanu nākamā Valsts prezidenta vajadzībām," apliecināja Krapāne.

Prezidenta pārstāve arī norādīja, ka kredīts Jūrmalas rezidences atjaunošanai savulaik nav ņemts, bet nauda rasta no VNĪ apgrozāmajiem līdzekļiem. Līdz ar to nekādu saistību ar komercbankām šajā jautājumā nav. Par iepriekšējo VNĪ ieguldījumu atmaksu lēmumu pieņems tad, kad nākamais Valsts prezidents būs vienojies ar VNĪ par Jūrmalas rezidences turpmāku izmantošanu.

VPK nomas līgums ar VNĪ beigsies nākamā gada martā, un pēc nomas līguma beigām vēl jāatmaksā 1,4 miljoni latu, lai atlīdzinātu VNĪ ieguldīto kapitālu rezidences remontā.

Obligātie maksājumi par rezidenci  ir 2379,61 lats mēnesī bez PVN.

VNĪ no 2007.gada veica remontu Jūrmalas rezidencē atbilstoši VPK izvirzītajām prasībām. Remonts 1195,9 kvadrātmetrus plašajās rezidences iekštelpās turpinājās līdz 2008.gada jūlijam. Tā kopējās izmaksas ir 1 013 227 lati bez PVN. Lai ieguldītos līdzekļus atgūtu, tika aprēķināta nomas maksa uz 20 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!