Rindas uz bērnudārziem "nokopt" jau šogad - šādu apņemšanos paudusi labklājības ministre Ilze Viņķele (V), tomēr problēmas apmērs, ko valdība apņēmusies risināt, pašlaik nemaz nav zināms, bet Izglītības un zinātnes ministrijas dati par 32 000 bērnu, kas gaida rindā, iespējams, ir pārspīlēti, jo vairāku pašvaldību sniegtā informācija liecina, ka rindā gaidot mazāk bērnu, pirmdien vēsta laikraksts "Diena".

Datus ar reālo rindā gaidošo bērnu skaitu sola paziņot februāra otrajā pusē, kad arī tikšot publiskoti konkrētāki risinājumi. Viens no tiem varētu būt papildu Vispārējās izglītības likuma grozījumu skaidrojums, jo tur noteikto vienlīdzības principu pašvaldības joprojām interpretē kā vienādu iespēju visiem iestāties rindā uz bērnudārzu, nevis saņemt līdzvērtīgu finansējumu pašvaldības un privātajās pirmsskolas iestādēs, saka speciāli šim mērķim izveidotās darba grupas vadītāja Sarmīte Ēlerte (V).

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīcībā esošie dati, kas apkopoti no pirmsskolas izglītības iestāžu sniegtās informācijas, liecina - valstī kopumā rindā uz bērnudārzu ir reģistrēti aptuveni 32 tūkstoši bērnu. "Ar šo datu interpretāciju ir jābūt ļoti uzmanīgam," brīdina ministrijas pārstāve Dace Jansone-Klasiņa.

Vairākas pašvaldības laikrakstam "Diena" gan sniedza atšķirīgu informāciju, norādot, ka bērnudārzs pašlaik reāli būtu nepieciešams mazākam bērnu skaitam nekā lēš IZM. Piemēram, Daugavpilī, pēc izglītības iestāžu sniegtās informācijas, rindā uz bērnudārzu stāv 182 bērni, taču domes izglītības pārvaldē uzzinām, ka aptuveni tikpat daudz vietu pirmsskolas iestādēs nav aizpildīts. Pārvaldes vadītāja Olga Dukšinska skaidro, ka šo rindu veido tie, kuri vēl nav sasnieguši 1,5 gadu vecumu, vai arī bērni, kuru vecāki, par spīti esošajām vietām, gaida, kad būs iespēja iestāties īpaši nolūkotā bērnudārzā.

No tā izriet, ka atbilstoša vecuma bērnu, kuriem pašvaldība nav spējusi nodrošināt vietu pašvaldības bērnudārzā vai līdzfinansējumu privātās pirmsskolas iestādes apmeklēšanai, varētu būt krietni mazāk par 32 tūkstošiem.

Jansone-Klasiņa to neapšauba un norāda, ka šos datus IZM apkopo savām "monitoringa" vajadzībām. "Vietu nodrošināšana ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) kompetence," viņa saka.

"Pašlaik ir apkopoti dati no aptuveni 80 procentiem pašvaldību," saka VARAM pārstāve Inese Auniņa. Šo uzdevumu VARAM deleģēja valdības Demogrāfisko lietu padomes speciāli pērnā gada nogalē izveidotā darba grupa, kas nodarbosies ar pirmsskolas izglītības iestāžu pieejamības jautājumu izvērtēšanu.

"Darba grupai tas mērķis būtu saprast, vai nepieciešami papildu likuma grozījuma skaidrojumi, precizējumi kādā citā normatīvā aktā, vai tas būtu jāizvērš specifiski Ministru kabineta noteikumos," par to, ka likumā noteiktā vienlīdzīgā bērnudārza pieeja no 1,5 gadu vecuma realitātē nedarbojas, saka Viņķele.

Jau ziņots, ka Viņķele (V), atskatoties uz valdības 100 dienu veikumu un runājot par nākamajiem darbiem, pauda pārliecību, ka jau šogad izdosies "nokopt " jeb ievērojami samazināt bērnu rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos. "Tiek izzināta situācija katrā pašvaldībā, un šī informācija patlaban tiek analizēta, lai sadarbībā ar pašvaldībām piedāvātu visātrāko un efektīvāko risinājumu," skaidroja ministre. Viņa pauda, ka nav obligāti būvēt jaunu ēku bērnudārza vajadzībām, bet pietiek pielāgot tam kādu esošu, vienlaikus nodrošinot vajadzīgo aprūpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!