Foto: LETA
Par godu Starptautiskajai hepatīta dienai otrdien, Hepatīta biedrība rīko īpašu akciju "Klusais slepkava dodas uz Saeimu", kurās laikā pie lēmuma pieņēmējiem dosies C hepatītu simbolizējošais „Klusais slepkava”, informēja akcijas rīkotāji.

Akcijas mērķis ir pievērst deputātu uzmanību arvien plašākai C hepatīta izplatībai Latvijā un nepieciešamībai tūlītēji rīkoties, lai to ierobežotu.

Lai mazinātu sabiedrībā valdošos kļūdainos stereotipus par to, ka C hepatīts ir slimība, kas izplatīta cietumnieku, prostitūtu un narkomānu vidū un īpaši neapdraud pārējo sabiedrību, kā arī lai veicinātu iespēju ikvienam slimniekam izārstēties, Hepatīta biedrība ar Klusā slepkavas gājienu uzsāk sabiedrības informēšanas kampaņu "Šis nav stāsts par politiku....šis ir stāsts par dzīvību".

"Šis tiešām ir stāsts par dzīvību, par daudzām dzīvībām..., jo arvien vairāk ar C hepatītu saslimst jauni, darbspējīgi cilvēki. Arvien vairāk cilvēku pamet savas ģimenes, lai dotos uz citām valstīm ārstēties, kur no valsts puses 100% apmērā tiek apmaksāti medikamenti. Tajā pašā laikā ir ļoti daudzi, kuri ir atmetuši ar roku un neārstējas, jo vienkārši nespēj to atļauties," situāciju skaidro Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote, piebilstot, ka vidējās ārstēšanās izmaksas ir 111-208 lati mēnesī; atsevišķos gadījumos tās pārsniedz pat 1000 latu mēnesī. Ārstēšanās terapijas ilgums parasti ir 24-48 nedēļas.

Arvien straujāk pieaug to cilvēku skaits, kuri inficējas ar C hepatītu - uz 53 Latvijas iedzīvotājiem ir 1 inficētais. 2010.gadā pēc "Latvijas Infektoloģijas centra" datiem Latvijā 38 794 cilvēku ir inficēti ar C hepatītu. No jauna diagnosticēto pacientu skaits hroniskam vīrusa C hepatītam 2011.gadā sasniedza 1269, kas, salīdzinot ar 2010.gadu ir par 21% vairāk.

Aptuveni puse no viņiem ir spiesti atteikties no iespējas ārstēties, jo nevar to atļauties - valsts kompensē ārstēšanu tikai 75% apmērā. Katrs neārstētais pacients ir risks pārējai sabiedrības daļai un draud ar šīs slimības turpmāku izplatību, tādēļ kampaņas mērķis ir pievērst Latvijas iedzīvotāju uzmanību tam, cik patiesībā nopietni ir C hepatīta izplatība draudi.

Savukārt interneta platformā www.manabalss.lv visas vasaras garumā tiks vākti iedzīvotāju paraksti par to, lai ikvienam, kurš saslimis ar C hepatītu, būtu iespēja izārstēties, saņemot valsts atbalstu 100% apmērā.

Eiropas Savienības mājā kampaņas laikā notiks apaļā galda diskusija, kurā nozares profesionāļi kopā ar atbildīgo valsts institūciju pārstāvjiem diskutēs par C hepatīta arvien plašāku izplatību Latvijā un iespējamiem risinājumiem, kā situāciju uzlabot. Vienlaikus diskusijas laikā plānots izvērtēt valsts sniegto atbalstu C hepatīta slimnieku ārstēšanai, apskatot citu valstu pieredzi šajā jautājumā.

Kampaņas laikā organizēs dažāda veida instalācijas pilsētvidē, kā arī izplatīta informācija medijiem, lai ne tikai izglītotu sabiedrību par to, cik bīstama slimība ir C hepatīts un cik viegli iespējams ar to inficēties, bet arī lai veicinātu Latvijas iedzīvotāju iesaisti problēmās, kas skar slimnieku integrāciju un ārstēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!