Foto: DELFI

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edmunds Sprūdžs (RP)ierosina jau līdz nākamgad gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām samazināt deputātu skaitu novados un arī Rīgas domē, galvaspilsētā ievēlot tikai 35 domniekus.

Intervijā aģentūrai BNS Sprūdžs pastāstīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir sagatavojusi grozījumus likumā Par pašvaldībām un Pašvaldību vēlēšanu likumā, lai samazinātu deputātu skaitu pašvaldībās.

"Pamatmērķis ir novērst deputātu skaita dalīšanu vēl vecajos pagastos, lai ļautu novadam veiksmīgāk strādāt kopā. Tā ir atgriešanās pie sistēmas, kas bija jau pirms administratīvi teritoriālās reformas, un es to redzu kā nozīmīgu instrumentu novadu rīcībspējas palielināšanai," sacīja ministrs.

Īpašs priekšlikums attiecas uz Rīgu, kur, pēc ministra domām, ir jāsaglabā līdzšinējā prakse ar darbu koalīcijā un opozīcijā, frakciju veidošanos, bet to nav iespējams darīt ar ļoti nelielu deputātu skaitu.

"Mazajos novados mēs izejam no praktiskā viedokļa, jo mazā novadā darbs ir vairāk vērsts uz rīcībpolitiku, tas nav tik daudz par kādiem lieliem principiāliem, fundamentāliem lēmumiem, bet par to, kas katrā konkrētā situācijā jādara, un tur ir jāiziet no praktiskās nepieciešamības," klāstīja Sprūdžs.

Deputātu skaitu Rīgā iecerēts noteikt, ņemot vērā tādu pašu proporciju kā Saeimā attiecībā pret kopējo valsts iedzīvotāju skaitu.

"Man šķiet, ka ir grūti pamatot, kādēļ Rīgā ir 60 deputātu. Es piedāvāju, ka Rīgā ir 35 deputāti. Tā ir tāda pati proporcija pret visu kopējo iedzīvotāju skaitu kā Saeimai, tāda arī Rīgai ar 700 tūkstošiem," informēja ministrs.

Viņš vēlētos, lai šīs izmaiņas tiktu pieņemtas jau līdz nākamgad gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, taču ļoti labi saprotot, ka tas ir būtiskas politiskās izšķiršanās jautājums, kas ir jādiskutē gan koalīcijā, gan pēc tam Saeimas komisijās. "Pēdējam vārdam, protams, ir jābūt likumdevējam, jo tās ir politiskas lietas un ir skaidrs, ka pa ceļam, komisijās deputātiem diskutējot, šie likumi var nonākt citās redakcijās, nekā mēs pašlaik sniedzam," viņš teica.

Pašlaik Rīgas domē ir 60 deputātu.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja palīdze Kristīne Bērziņa aģentūrai BNS sacīja, ka pašvaldību vēlēšanas plānots izsludināt nākamā gada februārī, bet tās notiks jūnijā. Deputātu kandidātu sarakstus varēs iesniegt no aprīļa. Likumos nav noteikts, līdz kuram termiņam ir jāpieņem izmaiņas normatīvajos aktos, kas attiecas uz ievēlamo deputātu skaitu un velēšanu norisi, taču būtu vēlams to izdarīt pietiekami savlaicīgi, norādīja Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!