Daugavpilī plāno būvēt krematoriju, vēsta vietējais ziņu portāls "D-Fakti.lv".

"Jautājumu par krematorijas celtniecību uzskatu par atrisinātu - tā ir vajadzīga", ziņu portālam "D-fakti.lv" pastāstīja municipālā uzņēmuma "Labiekārtošana-D" rituālo pakalpojumu nodaļas vadītājs Mečislavs Truskovskis. Sakarā ar to uz laiku ir apturēts Komunālo kapu kapličas rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādes konkurss.

Truskovskis atzīmēja, kakrematorija pilsētniekiem palīdzēs izvairīties no vairākām problēmām, tai skaitā arī no stihiskas mājdzīvnieku apglabāšanas dzīvojamo māju tuvumā Ķīmiķu un Jaunās forštates mikrorajonā. Tagad dzīvnieku apglabāšanai ir ierādīta vieta mežā, dažu kilometru attālumā no Križiem, bet tauta uz turieni nebrauc, jo ir tālu. Grīvā tādiem mērķiem vietas nav, Mežciems tam neder – tur ir fašisma upuru masveida apbedījumi.

Truskovska brauciens uz Vācijas pilsētu Magdeburgu pilnīgi pārliecināja daugavpilieti par to, ka pilsētā jābūt krematorijai. Šī ideja nav jauna, bet tā dažādu iemeslu dēļ tika atlikta.

"Viens no iemesliem ir tāds, ka psiholoģiski grūti mainīt gadsimtos iesakņojušās apbedīšanas tradīcijas" portālam stāstījis Truskovskis. "Bet agri vai vēlu mēs nonāksim pie tā, kas kļuvis par normālu Vācijā, tai pat Magdeburgā 70% mirušo pārvēršas pelnos, kuri tiek uzglabāti urnās. Krematorijai vajadzīgi vien 50-60 m2. Tie atradīsies, kad veiks kapličas rekonstrukciju. Mēs esam nolēmuši atgriezties pie praktiski gatavā projekta, vien nedaudz to koriģēsim."

Šis jautājums drīz tiks nodots domes izvērtēšanai, taču kad tas tiks apspriests, Truskovskis pateikt nemācēja.

Bet pagaidām stihiska suņu un kaķu apbedīšana tikai uzņem apgriezienus un arvien vairāk tuvojas dzīvojamajām mājām. Pārtikas un veterinārais dienests uzskata, ka tas ir sanitāro normu pārkāpums. Vienmēr pastāv risks, ka apraktais dzīvnieks ir miris no lipīgas slimības. Taču tādu kapsētu likvidēšana jāuzņemas pašvaldībai, norāda "D-Fakti.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!