Foto: stock.xchng
Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pēc iepazīšanās ar sabiedriskajai apspriešanai nodoto veselības informācijas sistēmas noteikumu projektu aicina Veselības ministriju (VM) apturēt projekta virzību, jo tam ir vairāki būtiski trūkumi, informēja arodbiedrības pārstāve Inga Rudzīte.

LVSADA uzskata, ka visu pacienta medicīnisko datu pieejamība e-veselības informācijas sistēmā rada nopietnu apdraudējumu šo datu aizsardzībai, jo ir pietiekami daudz interesentu, kas ar dažādiem paņēmieniem varētu piekļūt informācijai. Tāpat arodbiedrības vadība norāda, ka nav ņemti vērā riski, ko var radīt tīkla darbības traucējumi. Piemēram, e-receptes gadījumā varot rasties situācija, kurā daudziem slimniekiem nav iespējams iegādāties nepieciešamos medikamentus.

Arodbiedrība uzsver, ka projekta ieviešanas rezultātā ikviena ārsta darba vietai būtu jābūt aprīkotai ar datoru un interneta pieslēgumu, un drošības nolūkos datoriem būtu jāveic regulāra apkope un programmatūras atjaunināšana, tomēr papildu finansējumu VM tam nav paredzējusi un arī projekta anotācijā nekādus projekta ekonomiskās efektivitātes aprēķinu rezultātus nav minējusi.

LVSADA aicina valdību veikt VM izstrādātā e-veselības projekta padziļinātu ekspertīzi, lai vērtētu gan pacientu drošības, gan ekonomiskā efekta ticamību.

Savukārt VM norāda, ka nav nekāda pamata apgalvojumam, ka šobrīd izstrādes un apspriešanas stadijā esošais projekts apdraudēs pacientu datu drošību. Speciālisti uzsver, ka projekta drošībai tiek pievērsta vislielākā uzmanība, tādēļ no šā gada augusta līdz janvārim uzsākta projekta testēšana ārstniecības iestādēs, kuras to vēlēsies.

VM pārstāve Egita Pole norāda, ka pēc projekta ieviešanas piekļuve pacientu datiem tiks stingri kontrolēta. Pilnībā pacienta datiem varēs piekļūt tikai ārstējošais ārsts, turklāt, katrai pieejai būs jābūt pamatotai. Viņa apgalvo, ka arī attiecībā uz e-recepti nav nekāda pamata bažām, jo paralēli elektroniskajai receptei, pacients varēs saņemt ārsta izdrukātu recepti. Savukārt, kas attiecas uz šaubām par ārsta darba vietas nodrošinājumu ar datoru, Pole atzīmē, ka jau gandrīz desmit gadus valsts sniegto pakalpojumu apmaksā visas ārstniecības iestādes strādā elektroniski - Nacionālā veselības dienesta Vadības informācijas sistēmā, kurā ievada un apstrādā visu nepieciešamo informāciju. Ģimenes ārstiem, samaksa par datora un interneta nodrošinājumu ir iekļauta prakses uzturēšanas izdevumos.

VM aicina LVSADA un visas citas institūcijas iesniegt konkrētus jautājumus un priekšlikumus par Ministru kabineta noteikumu projektu Nacionālajā veselības dienestā, kur speciālisti sniegs kompetentas atbildes un veiks visus nepieciešamos papildu drošības pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!