Foto: Publicitātes foto
Bērnunama "Laubere" vadītāja Imanta Kalniņa nolēmusi atkāpties no amata un iesniegusi atlūgumu, ceturtdien vēstīja LNT ziņas.

Kalniņa raidījumam norādīja, ka uz darbu tagad dodas pienākuma vadīta un vairs nav pārliecināta par sevi vadītājas "krēslā".

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa LNT ziņās norādīja, ka iestādes darbinieki pat nezina, kur bērni atrodas vasarā. "Skaidrs, ka vadītāja netiek galā ar situāciju, un šobrīd mums ir jāuzņemas tās funkcijas, kas ir jāveic bērnunamam," skaidroja Rieksta-Riekstiņa. Viņa uzsvēra, ka bērnunamam būtu jāslēdz līgumi un jāseko līdzi tam, kur uzturas vai kādās ģimenēs dzīvo bērni, bet tas vispār netiek veikts.

Ogres domes priekšsēdētāja vietniece Vita Pūķe pauda, ka lēmums par bērnunama slēgšanu vēl nav pieņemts un tas tiks izskatīts domes sēdē. "Jāskatās, vai vardarbība ir ilgstoša un vai speciālisti tiešām netiek galā ar šo situāciju."

Jau ziņots, ka VBTAI nolēmusi lūgt pašvaldību slēgt bērnunamu un disciplināri sodīt tās vadītāju, jo bērnunamā konstatēti ilgstoši un sistemātiski bērnu tiesību pārkāpumi.

Kalniņa iepriekš pati nenoliedza, ka viņas vadītajā bērnunamā šogad ir bijuši vairāki vardarbības fakti pusaudžu vidū, un viņa to apstiprinājusi arī VBTAI pārbaudes laikā sarunā ar inspekcijas darbiniekiem, analizējot arī iespējamos vardarbības iemeslus un paskaidrojot, ko bērnunama darbinieki darījuši un dara, lai šo situāciju atrisinātu.

Lielākās nelaimes sākušās 2011.gadā, kad "Lauberē" ievietots audzēknis no Ogres novada, kurš iepriekš bija uzturējies centrā "Dzīves enerģija", kur ārstējās no atkarībām. No turienes jaunietis izslēgts par vardarbību pret vienaudzi un nonācis bērnunamā, kur ar audzēkni strādāja atbilstoši situācijām un iestādes darba specifikai.

Situācija iestādē krasi pasliktinājusies šā gada otrajā ceturksnī, kad tajā ievietoti divi audzēkņi - viens no Skrīveru novada, otrs no Grobiņas novada. Abiem pusaudžiem, izrādījās, ir nopietnas uzvedības problēmas - viņi klaji demonstrējuši visatļautību, tā piesaistot pārējo pusaudžu uzmanību. Citi bērni tika iesaistīti zādzībās, aicināti bēgt, klaiņot, ko tie uztvēra kā piedzīvojumu, nevis likumpārkāpumu, skaidroja Kalniņa.

Bāriņtiesas, kuras ir ievietojušas šos pusaudžus Lauberes bērnunamā, tiek regulāri gan telefoniski, gan rakstveidā informētas par pusaudžu uzvedību. Šādā veidā bērnunama vadība ir ieguvusi papildu informāciju par bērniem, kā arī lūgusi palīdzību šajā situācijā. 16.jūlijā notikusi tikšanās ar Skrīveru novada bāriņtiesas priekšsēdētāju, kurā analizēta audzēkņu uzvedība, izvirzīti uzdevumi audzēknim uzvedības uzlabošanai.

Par audzēkņu pretlikumīgajām darbībām tika informēta Valsts policijas Ogres nodaļa, ir rakstīti ziņojumi, tie tika izskatīti, un audzēkņiem uzlikts administratīvais sods. Vēlāk izrādījies, ka sods jāmaksā bērnunamam, jo audzēkņi nestrādā, viņiem nav pastāvīgu ienākumu, kā dēļ izveidojusies situācija, ka sodīta ir pati iestāde, kas rakstījusi iesniegumus policijai.

Par ielaušanos, vandalismu un vairākām zādzībām pret audzēkņiem ir sākti kriminālprocesi, kas pašlaik ir procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!