Foto: F64
Paziņojums par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata rāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) nekompetenci un neprofesionalitāti, portālam "Delfi" norāda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš, sakot, ka Lembergs joprojām ir domes galva.

"Ventspils pilsētas dome izsaka nožēlu par to, ka reģionālās attīstības jomu Latvijā pārvalda tik nekompetents ministrs, kurš savas gandrīz gadu ilgās darbības ministra amatā laikā pat nav papūlējies iepazīties ar likumā "Par pašvaldībām" reglamentētajām procedūrām," teikts piektdien izsūtītajā paziņojumā. Saskaņā ar konkrēto likumu Latvijā darbojas domes, kuras vada domes priekšsēdētāji, savukārt ministrs Sprūdžs runā par kaut kādu mēru, lai gan šādu amatu likumdošana neparedz, uzkata pašvaldibā.

"Atgādinām, ka saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 65. panta trešo daļu priekšsēdētājs ir atbrīvots no amata, ja par to nobalso vairāk nekā puse no ievēlēto domes deputātu kopskaita. Savukārt likuma "Par pašvaldībām" 93. panta pirmā daļa nosaka: ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas," uzsver Ventspils domē.

Likums nosakot, ka domes priekšsēdētājam 30 dienu laikā pēc ministra rīkojuma publicēšanas var vērsties tiesā, apstrīdot ministra rīkojuma atcelšanu. Tikai tad, ja domes priekšsēdētājs nav izmantojis šīs tiesības, viņš pēc 30 dienu termiņa izbeigšanās uzskatāms par atlaistu. Ja tiesa noraida domes priekšsēdētāja iesniegumu, domes priekšsēdētājs uzskatāms par atlaistu ar dienu, kad stājas spēkā tiesas spriedums, skaidro domē. "Tātad ministrs nemaz nevar atstādināt Lembergu no domes priekšsēdētāja amata – likums šādu iespēju neparedz," norāda domē. Tāpēc tā uzskata, ka "Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs tāpat kā līdz šim ir Aivars Lembergs".

Dome atgādina, ka tieši Lembergu ventspilnieki 2009.gada pašvaldībās pārliecinoši ievēlēja ar vislielāko balsu skaitu.

Jau vēstīts, ka piektdien Sprūdžs paziņoja, ka atstādina Lembergu no mēra amata. Lembergs ministra lēmumu jau paspējis nodēvēt par blefu un priekšvēlēšanu spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!