Foto: DELFI

Latvija ir veikusi nozīmīgus tiesību aktu uzlabojumus, lai novērstu nelegāli iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu un teroristu finansēšanu, secināts Eiropas Padomes ekspertu komitejas naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējumam "Moneyval" jaunākajā ziņojumā.

Tajā sacīts, ka Latvija ir veikusi būtiskus tiesību aktu uzlabojumus cīņā pret naudas atmazgāšanu un teroristu finansēšanu, kā arī spērusi tiesiskus soļus, lai novērstu iepriekšējā komitejas ziņojumā norādītos trūkumus.

Īpaši Eiropas Padomes eksperti uzteikuši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu, kas, kā teikts ziņojumā, atbildību par tamlīdzīgiem noziegumiem pielīdzina starptautiskajiem standartiem.

Arī grozījumi Kriminālprocesa likumā ir uzlabojuši tiesisko pamatu aktīvu atgūšanai, jo īpaši dodot iespēju konfiscēt kriminālas rīcības dēļ netieši gūtus ienākumus, atzīst "Moneyval" eksperti, norādot uz to, ka, lai gan tiesību akti par īpašuma iesaldēšanu, izņemšanu un konfiscēšanu kopumā tiek piemēroti, Latvijai ir jāuzlabo sistēma, kā tiek veidota statistika, lai pilnībā atspoguļotu efektivitāti aktīvu atgūšanā.

Tomēr ziņojumā uzsvērts, ka nepieciešama plašāka tiesībsargājošo institūciju darbinieku apmācība, lai notiesāšanas gadījumi par naudas atmazgāšanu kļūtu sistemātiski, nevis tikai atsevišķas reizes, kad kāds par šādiem noziegumiem reāli tiek saukts pie kriminālatbildības.

Ziņojumā norādīts arī uz trūkumiem noteikumos, pēc kuriem tiek iesaldēti Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes rezolūcijās noteiktie teroristu īpašumi, kā arī ieteikts padarīt skaidrākas procedūras, kā var paziņot tiesībsargājošajām institūcijām par finanšu pārskaitījumiem, kas varētu būt saistīti ar teroristu grupējumu finansēšanu.

Tajā teikts, ka Latvijā ir uzlabota vispārējā finanšu uzraudzības sistēma, tomēr ziņojuma autori ir pauduši bažas par to finanšu institūciju, kas nav bankas, uzraudzības efektivitāti.

"Moneyval" ir viena no ietekmīgākajām institūcijām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanā, kas darbību balsta uz starpvaldību organizācijas FATF ("Financial Action Task Force") 40 rekomendācijām un deviņām speciālajām rekomendācijām, kas skar juridiskos finanšu un tiesībsargājošo iestāžu jautājumus. Eksperti, novērtējot valsts sistēmu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma novēršanā, sagatavo novērtējuma ziņojumu, kas tiek apspriests "Moneyval" plenārsēdē, kur kā novērotāji piedalās, piemēram, Pasaules Banka, Starptautiskais Valūtas fonds u.c. Valstīm, kuras izvērtēšanas gaitā saņem noteiktu skaitu zemu vērtējumu, nosaka pastiprinātu uzraudzību, kura ietver konkrētu pasākumu kompleksu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz valsts finanšu sistēmu, kā arī valsts reputāciju.

2006.gada martā Latvija tika novērtēta trešās kārtas ietvaros. Starp 88 novērtētajām valstīm Latvija ar 134 punktiem pasaulē ieņem 23.vietu un attiecīgi starp Eiropas valstīm 16.vietu. 2009.gadā ir sākta ceturtās novērošanas kārta, kas ir balstīta uz efektivitāti, proti, tiek atkārtoti vērtēta atbilstība galvenajām rekomendācijām.

"Moneyval" turpinās uzraudzīt, kā Latvija īsteno izteiktās rekomendācijas, un Latvijai līdz 2014.gada jūlijam ir jāiesniedz ziņojums par to izpildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!