Foto: DELFI
Ap 500 Eiropas un visas pasaules augstskolas no 2013.gada varēs iekļauties jaunā starptautiskā augstskolu reitinga sistēmā, ko rosinājusi Eiropas Komisija (EK). Jaunajā sistēmā augstskolas tiks novērtētas pēc atšķirīgiem kritērijiem, un šī sistēma ļaus iegūt daudz objektīvākus un ērtāk izmantojamus norādījumus par augstskolu piedāvājumu, portālu "Delfi" informēja Eiropas Komisijas Latvijā pārstāve Sanita Jemberga.

Jaunajā "daudzdimensionālajā" augstskolu reitinga sistēmā augstākās izglītības iestādes paredzēts atsevišķi klasificēt piecās jomās - reputācija pētniecības jomā, mācīšanās un mācīšanas kvalitāte, starptautiskā ievirze, panākumi zināšanu pārnesē (piemēram, partnerības ar uzņēmumiem un jaundibinātiem uzņēmumiem) un reģionālā iesaiste. Jauno reitinga sistēmu "U-Multirank" oficiāli atklās vērienīgā konferencē, kas Eiropas Savienības Īrijas prezidentūras pārraudzībā notiks Dublinā 2013.gada 30. un 31. janvārī.

"U-Multirank" reitings taps 2013. un 2014. gadā un saņems ES finansējumu - 2 miljonus eiro (ap 1,4 miljoniem latu) no mūžizglītības programmas ar iespēju pēc tam vēl divus gadus – 2015. un 2016. gadā – saņemt sākumkapitālu. Mērķis ir panākt, lai šo reitinga sistēmu uzturētu kāda neatkarīga organizācija.

Augstskolām, tostarp Latvijas augstākās izglītības iestādēm, kas vēlēsies tikt iekļautas jaunajā sistēmā un tajā novērtētas, būs pašām jāpiesakās 2013.gada pirmajā pusē, taču augstskolas varēs pieteikties arī uz turpmākiem pētījumiem. Pirmie izvērtējuma rezultāti gaidāmi 2014.gada sākumā.

Eiropas izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāre Andrula Vasiliu par jauno reitinga sistēmu izteikusies, ka tā būšot detalizēta un mūsdienu prasībām atbilstoša, kā arī aptvers augstākās izglītības iestādes "visā to daudzveidībā".

"Citas starptautiskās reitingu sistēmas vēl arvien pārāk lielu uzsvaru liek uz reputāciju pētniecības jomā. Mūsu daudzpusīgā reitinga sistēma nodrošinās precīzāku un salīdzināmāku informāciju par augstskolu kvalitāti, palīdzēs jauniešiem izvēlēties piemērotāko studiju virzienu un motivēs augstskolas uzlabot sniegumu visās darbības jomās. Turklāt tā būs lietderīgs instruments, kas lēmumu pieņēmējiem palīdzēs labāk izstrādāt efektīvas augstākās izglītības stratēģijas nākotnei," paudusi komisāre.

Lai nodrošinātu objektivitāti, kvalitāti un pārbaudes, EK ir izvēlējusies neatkarīgu konsorciju reitinga izveidei.

Procesu vadīs Augstākās izglītības centrs (CHE) Vācijā un Augstākās izglītības politikas studiju centrs (CHEPS) Nīderlandē. Tie sadarbosies ar partneriem, tostarp ar Leidenes Universitātes Zinātnes un tehnoloģisko pētījumu centru (CWTS), akadēmisko izdevniecību "Elsevier", Bertelsmana fondu un IT uzņēmumu "Folge 3". Lai savāktu precīzus datus, konsorcijs sadarbosies arī ar valstu reitingu izveides partneriem un ieinteresēto personu organizācijām.

Ideja par jauna starptautiska augstskolu reitinga izveidi aizsākta 2008.gadā, lai atspoguļotu dažādus augstskolu izcilības aspektus starptautiskā kontekstā.

Pēc tam EK uzdeva sākt priekšizpēti, ko veica augstskolu un pētniecības iestāžu konsorcijs CHERPA un kas tika pabeigta 2011. gadā. Pētījumā, kura pamatā bija darbs ar 150 augstākās izglītības iestādēm Eiropā un visā pasaulē, apstiprinājās, ka daudzpusīgā reitinga koncepcija un īstenošana ir reāli iespējamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!