Foto: DELFI
Saeimas frakcijas, izņemot opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), plenārsēdē ceturtdien, 20.decembrī, atbalstīs Nacionālā attīstības plāna 2014.–2020.gadam (NAP) galīgo redakciju, šāda informācija iegūta aptaujājot Saeimas frakciju pārstāvjus.

Opozīcijā esošās politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputāts Valērijs Agešins sacīja, ka SC balsos par. "Plāns nav ideāls, bet, ņemot vērā, ka tajā veikti būtiski uzlabojumi, balsosim par. Mēs bijām aktīvi labojumu priekšlikumu iesniedzēji, un trīs ceturtdaļas mūsu ieteikumu ņemti vērā," pastāstīja Agešins.

Tāpat biedrības "Brīvie demokrāti" un koalīcijas partiju – Reformu partijas, "Vienotības" un Nacionālās apvienības – pārstāvji apstiprināja, ka atbalstīs NAP.

Savukārt opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) biroja vadītaja Ilona Jurševska norādīja, ka lielākā daļa frakcijas balsos pret. "Mēs uzskatām, ka plāns nav izstrādāts līdz galam, un šādas nozīmes dokumentam tādam noteikti vajadzētu būt. Lielākā daļa frakcijas balsos pret ar iespējamiem dažiem izņēmumiem, kuri balsos par vai atturēsies" klāstīja Jurševska.

Jau ziņots, ka valdība 23.oktobrī konceptuāli atbalstīja  NAP 2014.–2020.gadam galīgo redakciju, kas kalpos par pamatu Eiropas Savienības (ES) fondu sadales plānošanai. NAP tika iesniegts Saeimā, un tagad arī valdībai ir jāvērtē papildu priekšlikumi pirms plāna galīgās apstiprināšanas.

Kopumā NAP pasākumu realizācijai būs pieejami apmēram seši miljardi latu. Tostarp no Kohēzijas fonda būs pieejami apmēram 2,9–3,3 miljardi latu, no Lauku attīstības fonda – apmēram 1,1 miljards latu, bet valsts budžeta finansējums tautsaimniecības attīstībai tiek lēsts apmēram 700–800 miljoni latu. Tāpat NAP būs pieejams finansējums no ārvalstu finanšu palīdzības programmām, kā arī privātais un pašvaldību finansējums.

NAP ir galvenais vidēja termiņa dokuments Latvijā, nosakot nozaru politiku un teritoriju attīstības prioritāšu un rīcības virzienu kopumu un to finansēšanas avotus. Nacionālajam attīstības plānam jākalpo par pamatu ES fondu 2014.–2020.gadam plānošanai.

Par NAP vadmotīvu izvirzīts ekonomikas izrāviens, savukārt par nākamā plānošanas perioda prioritātēm izvirzīta cilvēka drošumspēja jeb ikviena individuālā spēja rīkoties mainīgos apstākļos, tautsaimniecības izaugsme un izaugsmi atbalstošas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!