Foto: DELFI
Rīgas pašvaldības namu apsaimniekotājs "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) prognozē, ka mierizlīgumi tiks noslēgti ar aptuveni pusi no parādniekiem, kas ir mazāk par plānoto.

RNP sabiedrisko attiecību speciālists Krists Leiškalns atzina, ka kopumā akcija, kas ļauj parādniekiem, noslēdzot mierizlīgumu ar RNP, segt tikai pamatparādu, nemaksājot soda naudu, bijusi veiksmīga. "Kopumā es domāju, ka šī akcija ir bijusi veiksmīga, taču pašlaik redzam, ka diez vai izdosies noslēgt mierizlīgumus ar tik lielu cilvēku skaitu, kā sākotnēji tika plānots," viņš sacīja.

Uzņēmums rēķinājās, ka mierizlīgumus varētu noslēgt ar aptuveni 15 tūkstošiem parādnieku, kas būtu aptuveni divas trešdaļas no klientiem, kas uzņēmumam ir parādā. Tomēr akcijas ietvaros mierizlīgumus varētu noslēgt ar aptuveni pusi no parādniekiem. "Mēs nesaprotam tos parādniekus, kas nav vērsušies uzņēmumā ar vēlmi noslēgt mierizlīgumus, it īpaši ņemot vērā to, ka atkārtoti šāda iespēja tuvākajā laikā netiks piedāvāta, bet pret tiem parādniekiem, kas nebūs izrādījuši interesi par parāda segšanu, tiks sniegtas prasības tiesā," teica RNP pārstāvis.

Jau ziņots, ka RNP no jūlija līdz šā gada 31.decembrim piedāvā klientiem, kuriem par parādiem sakrājusies soda nauda, noslēgt mierizlīgumu, kas paredz 24 mēnešu laikā samaksāt pamatparādu, bet nemaksāt soda naudu. Tādējādi RNP klientiem, kuriem uzkrājies parāds, 24 mēnešu laikā būs atļauts maksāt tikai parāda pamatsummu, turpinot maksāt arī kārtējos rēķinus.

Ja parādnieks līdz šā gada 31.decembrim neizrādīs nekādu interesi par iespēju nokārtot savas parādsaistības, tas tiks uztverts kā nevēlēšanās šīs saistības nokārtot vispār, un no nākamā gada 1.janvāra tiks sākts parādu piedziņas process. Kopumā RNP ir gandrīz 24 tūkstoši ilgstošo parādnieku.

Jūlija sakumā rīdzinieku parādi uzņēmumam veidoja aptuveni 24 miljonus latu.

RNP ir izveidots 2010.gadā, apvienojot 15 līdz tam pastāvošos pašvaldībai piederošos namu apsaimniekotājus – "Rīgas centra apsaimniekotāju", "Kurzemes namu apsaimniekotāju", "Zemgali", "Avota namus", "Krasta namus", "Ķengaraga namus", "Daugavas namus", "Pļavnieku namus", "Juglas namus", "Mežciema namsaimnieku", "Purvciema namus", "Valdemāra namus", "Sarkandaugavu", kā arī "Viesturdārzu" un "Vecmīlgrāvi".

Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā, valdījumā un pārvaldīšanā ir 4193 dzīvojamās mājas ar kopējo apsaimniekojamo platību virs astoņiem miljoniem kvadrātmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!